En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Mannens bæreplikt

”Jeg har faktisk båret henne i ni måneder. Og da kunne jeg ikke legge henne fra meg ett sekund!”

Jeg rekker ut armene med en dinglende Pernille mot Sjur. ”Ba ba ba”, sier hun og spreller med både armer og bein som en liten hjulvisp.

Sjur tar imot henne og gir meg et oppgitt blikk. ”Hvor lenge skal du egentlig bruke det der argumentet?”

Vi er på Habaneras, et utendørs shoppingsenter i Torrevieja. Vi har glemt både vogn og bæresele hjemme. Rasmus hviner der han sitter på en hest som vugger frem og tilbake, etter jeg la en euro på den.

”Dessuten ammet jeg henne i seks måneder etterpå, og da var hun klistret til meg 24 timer i døgnet”, roper jeg etter Sjur som er på vei inn i en mobil-butikk med Pernille på armen. Hørte han det? Ja, jeg tror det. Han har uansett hørt det før. Ganske mange ganger egentlig.

Jeg tar et kjapt regnestykke i hodet: 9 + 6, det blir 15 måneder det. Pernille er akkurat ett år. Da kan jeg bruke det argumentet i tre måneder til.

Vi går for å få oss noe å spise før vi drar hjem. Setter oss på tapasrestauranten i andre etasje. Glemte helt at de ikke hadde barnestoler der. Men jeg er sulten og orker ikke gå videre før jeg får noe mat. Pernille sitter godt på Sjurs fang. Rasmus dingler med beina fra en voksenstol.

”Jeg tok henne faktisk en del da du ammet”, sier Sjur og setter tenna i en pimiento – en fylt paprika. Fyllet skvises ut i andre enden og renner ned på t-skjorta til Pernille. ”Ja ha? Det var bare helt til hun ga fra seg den minste lyd det. For da var hun helt sikkert sulten, og kom rett tilbake til meg”, sier jeg og søler paprikafyll på min egen t-skjorte.

Etter et kjapt måltid er vi på vei til bilen som står parkert en halv kilometer unna. Pernilles bein gynger opp og ned på hver side av Sjurs hofte. Helt i takt med skrittene hans.

”Mamma, bæje”. Rasmus strekker armene opp mot meg og vifter med fingrene. ”Nei, Rasmus. Du må gå selv”, sier jeg og går videre. ”Mamma, bæje”, roper han og setter seg pal ned på asfalten. Jeg vet hva som venter. Enten bærer jeg han, eller så må jeg slepe en hylende unge etter meg hele veien til bilen.

Jeg kaster et blikk bort på Sjur. Han prøver å la være, men klarer likevel ikke å skjule ett smil. Ingen nåde å få. Jeg har nok strukket pernillestrikken litt langt. Rasmus strekker igjen armene mot meg. Jeg løfter han opp.

Sjur går med lette skritt med den fjærlette prinsessa i armene. Jeg prøver å holde følge, men arveprinsen har blitt stor og tung. Sola steiker. Jeg tørker en svettedråpe fra pannen og fjerner Rasmus` finger fra øret for sjette gang.

Neste gang tar jeg frøkna selv og dropper gravid- og ammeargumentet.

 

 

Hva synes du? Har mannen bæreplikt?

Comments on: "Mannens bæreplikt" (13)

 1. nina aas said:

  Ha ha. Så klart han har bære plikt 😉

  • Karstein said:

   Klart man må dele gleden med å bære sine barn, heldigvis har ting endret seg siden 50 tallet. Da min tremenning kjørte sin sønn i barnevogna for knappe 60 år siden, så var det en del sambygdinger som lurte på om det hadde rabblet for ham.

   • Ja, det var vel et uvanlig syn på den tiden. Heldigvis er det ingen som reagerer negativt på det i dag. Snarere tvert i mot. Mannen min forteller ofte at han får masse smil og positive kommentarer når han er alene ute med begge barna.

 2. Hehe, ja ikke sant?

 3. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Fine !! :))
  Jeg er helt enig med deg, Marte 🙂
  Kan skjønne pappaene må ofre litt tid på bære små tassene sine også.
  Dem må jo tenke på oss mammaer som i sin siste fase av graviditeten, bærer på noe som ikke er så alt for lite..tar jo litt på på kroppene til mammaene det 😉 ( i allefall når min eldste mann var 4,404 og jeg som ikke er den største av alle damer i denne verden heller )
  ha…ha…
  Ha en god dag 🙂

  Marianne

  • Godt å høre, Marianne 🙂
   Og ja, det er ikke bare, bare å gå gravid med disse barna, spesielt i slutten av svangerskapet.
   Var din eldste 4,4 kilo? Oj, det var mye. Pernille var nesten 3,9. Det syns jeg var kjempetungt.
   Hvor mange barn har du?

 4. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Jeg har Martin som ble 13 år – 20. April og Hanne Sofie som blir 8 år på torsdag 🙂
  Det var ikke så lite tungt nei, bare forbokstaven 😉
  Gikk der å slepte kroppen etter meg, sokkene, klær og sko ble slengene på 1/2 8….
  fordi maga`n stod jo alltid i veien 😉
  hvorfor dt tro ?? fordi jeg var så «lita»….å nei..kan ikke tenke meg det.. !!
  så stor mage at en skulle tro at en hadde over spist og aldri fått mat 😉
  Kunne verken stå eller gå eller sitte…trodde nesten kroppen skulle ramle sammen.
  PS! Det morsomste av alt når jeg gikk gravid med Martin, så kalte jeg han knotten……
  Men en knott, var en kjempe knott 😉
  Hadde maga`n opp i ansiktet til slutt….eh….føltes slik ut…..
  Men gu` for en gave både når det bor et lite barn i maga`n, og vokser..
  og au..au.. plutselig sparker nesten ut ribbebeina på deg….
  ( skjønt :)….men VONDT )
  og en får se hvor nydelig lite barn som ser dagens lys til slutt 🙂

 5. Klart at Sjur/mannen har bæreplikt eller til og med bærerett. Spesielt sett i lys av at den omtalte mannen spiller golf. Det er en sannhet at golfere er trenet til å gå langt med flere kilo golfutstyr på ryggen. Golfernes prestasjoner har ofte samenheng med utholdenhet og mental styrke til å bevare konsentrasjonen over tid. Golfturneringer blir som regel avgjort av utholdenhet og mental styrke. Fysisk form og mental styrke henger også sammen.

  På den annen side er det et faktum at mor/Marte også har trent lenge. Det fremkommer i bloggen et opptreningsopplegg på 9 pluss 6 måneder. Marte/mor er således fra naturgitte treningsforhold klar til å bære. Det er viktig å fortsette treningsopplegget med gradvis økning av belastningen. Dette er ivaretatt gjennom ungenes vekst og at de ikke kan gå i starten og at de ikke vil gå når de blir litt eldre.

  Det er påstått fra medisinsk hold at god fysisk form gir en lettere alderdom og forlenget levealder. Fysisk fostring / trening er også bra for vellværet og øker kapasiteten selv for yngre mennesker. Det blir sågar påstått at mann holder seg «ung» med å trene og holde seg i god form. Generelt sett mener flertallet at unge er mer attraktive enn eldre. Mer vitale, spennende og fulle av liv.

  Det er en rådende oppfatning i samfunnet at tid er begrenset, tidsklemma. Treningen blir ofte nedprioritert mellom soving, spising, shopping og litt jobbing. Til og med for familier på sabbatsår i varmere himmelstrøk er tid en begrenset faktor. Dette tiltross for at barna ennå ikke har begynt å kreve sine foreldre fullt ut. Når barna blir større å de starter fritidsaktiviteter vil det antagelig falle seg naturlig å kreve foreldrene for oppfølging i form av kjøring til/fra osv.

  Dette taler egentlig for at Sjur/mannen burde hevde sin rett å bære begge ungene som en del av treningen for å bli bedre i golf samt bevare sin ungdom og attraktivitet…. 😉

  • Ha ha. Bra oppsummert, Bjarte. Hvorfor i alle dager har jeg ikke tenkt på det argumentet selv? At han blir bedre i golf ved å trene/bære?
   Fantastisk!
   Takk skal du ha 🙂
   Hører du Sjur?

 6. haha ha du e goe

 7. Den sterkeste bærer det tyngste, det er både rett og rimelig. Jeg trenger heldigvis ikke krangle med mannen om det, han er seg sitt ansvar bevisst, men gutten på 21 måneder har ikke utviklet en like sterk rettferdighetssans…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: