En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Mange har lurt på hvordan det gikk på flyturen tilbake til Spania, etter vår heller katastrofale flyopplevelse fra Alicante til Norge forrige helg.

Dere som ikke har fått med dere den første flyturen kan lese om den her:

http://casakaos.net/2012/05/07/hjelp-vi-flyr-med-sma-barn/

Vel, sånn gikk det denne gangen:

Jeg kikker overrasket på klokka og konstaterer at det er en hel time til flyet skal gå. Rasmus har funnet en gutt å leke med. Pernille sitter i fanget til Sjur og undersøker et tomt yoghurtbeger. Vi sitter på flyplasskafeen på Sola. Vi har allerede sjekket inn, levert spesialbagasjen uten å få kjeft fra damen bak skranken for at vi er for sent ute. Vi har vært gjennom sikkerhetskontrollen uten dramatikk og vi har spist lunsj i kafeen.

Idet vi går om bord i flyet tre kvarter senere, går jeg nok en gang gjennom alle de gode rådene jeg har fått, og alle tipsene jeg fant på nettet:

Snakk med barna om det som skal skje på forhånd. Sjekk.

Ha med nok leker og aktiviteter til hele flyturen. Sjekk.

Laptop med favorittprogrammene. Sjekk.

Tyggis til Lillemann. Sjekk.

Melk på flaske til Lillesøster. Sjekk.

Mat og snaks uten sukker. Sjekk.

Tepper og dyner til sovetiden. Sjekk.

I tillegg går flyet klokka 15, så vi har hatt god tid hjemme til å pakke og gjøre oss klar. Ikke noe stress denne gangen. Den vonde fortanna til Pernille er ute, og gjør ikke vondt lenger. Hun smiler så øynene blir borte i bollekinnene.

Fortanna er ute!

Alt lover godt.

Vi er halvveis uti flyturen. Rasmus har puslet puslespill og lest Postmann Pat.

Rasmus pusler puslespill

Pernille har sett på barne-tv og lekt med bilen til Rasmus. Vi har spist mat i fred og ro, og plasserte oss slik at ungene ikke fikk tak i maten på bordet.

Pernille ser på Yo Gabba Gabba

Sjur og jeg veksler blikk over hodet til Rasmus. Han sitter i mellomsetet og tar bilder  med mobilen min.

                       

 

Pernille sitter i fanget mitt og ser på Rasmus mens jeg plukker ørevoks ut av ørene hennes. Tør vi tro på at dette faktisk går greit nå? Vi smiler forsiktig til hverandre og nikker oppløftende til bestemoren i setet over midtgangen:

”Ja, de er så greie å reise med disse to”.

Det gjelder å være forberedt, sier jeg til meg selv og lener hodet smilende bakover.

Hmm. Her var det mye ørevoks

Idyllen varer i nøyaktig ti minutter til…

Den neste timen tilbringer jeg bak på det bittelille kjøkkenet med en hylende Pernille i armene. Jeg har prøvd alt. Byttet bleie, tilbudt mat og drikke, lagt henne ned i den myke dyna så hun kan sove, ristet diverse leker med morsomme lyder foran henne og slått på laptopen. Men nei. Nå hjelper ingenting. Til slutt blir til og med flyvertinnen lei og sender meg ut i kabinen igjen med et langt sukk. Hun drar kjapt igjen det røde forhenget bak ryggen min.

På plassen vår hyler og bukter Rasmus seg som en liten slange. Han blir alltid påvirket av lillesøsters humør, og syns tydeligvis det er på sin plass at vi får litt å stri med.

Den søte bestemoren over gangen smiler først sympatisk mot oss. Så medlidende. Etter en halvtime smiler hun ikke i det hele tatt.

De to mennene i setene foran oss har sovet hele turen. Nå veksler de blikk og drar øyenbrynene så langt opp at huden krøller seg i nakken.

Puh. Endelig sovnet hun

Etter en time med tenners gnissel og store, våte tårer, lyser fest setebelte-skiltet. Pernille har endelig gått tom for stemme og sovner. Rasmus følger på, og setter seg rolig ned på plassen sin.

Puh, hva var det som skjedde? Vi som var så godt forberedt!

Kan det ha seg sånn at unger har sin egen vilje uansett? At de ikke lar seg styre hundre prosent? Ja, jeg hadde nok en anelse om at det var sånn det hang sammen.

Heldigvis er det lenge til neste gang. Nå skal ikke Casa Kaos ut å fly før i juli.

Comments on: "Hjelp, vi flyr igjen! (med små barn)" (13)

 1. Sånn kan unger være. Jeg skal passe på å ha med ørepropper neste gang jeg flyr, en stor posjon forståelse og medlidenhet. Noe jeg til stadighet stusser over er hvorfor småbarnsforeldre ikke blir plassert bakerst i flyet. 1: Toalettene er i nærheten, 2: De kan bli servert først, 3: Flypersonalet har lettere for å hjelpe (eller hysje), 4: Skrikene blir spist opp av lyden fra motorene, 5: Barna er langt fra pilotenes hellige plass, 6: Foreldrene vil alltid sympatisere med hverandre og gi hverandre en hjelpende hånd?, 7: De (midlertidige) barnløse på flyet er happy, 8: Alle er fornøyde (inkludert flypersonalet?). Så var det dette med logistikken, da. 😉

  • Helt enig, Beau!
   Før jeg fikk barn selv, hatet jeg barn på fly. De ødela hele flyturen min. Plasser alle barnefamilier sammen. Barna kjeder seg fort på fly, og da er det også greit å ha andre barn i setene i nærheten å leke med.
   Men lurer på om det er litt risikabelt i forhold til sikkerheten…

  • Genialt! 🙂

 2. Bare et tips! Nyere hjerneforskning viser at barn blir gira av det å se på tv/film, uavhengig av innhold. De (alle) settes i en slags «primaltilstand», den fornuftige hjernen kobles litt ut og «reptilhjernen» er den som er i bruk. Altså, vi settes i modus for «fight or flight». Vi blir på hugget, irritable, villere, får en kortere impulskontroll. Har ikke link, men interessant ihvertfall! 🙂 Tenkte bare på det, iom at alt var så perfekt planlagt – kanskje bortsett fra film. Og jeg mener ikke at barn aldri skal se en koselig film, altså, men det er jo verdt å se om det er en tendens her.
  Veldig artig blogg! 🙂

 3. Er det sant? Det forklarer jo en hel del. Har jo alltid hørt at man må gardere seg med pc og film til barna på flyet…

  • Ja, man hører jo gjerne det. Og det stemmer jo at de blir rolige mens de ser på, settes nærmest i dvale, men det er vel etterpå man evt merker det. Prøv å tenk over det, syns jeg kan merke det på mine barn om vi har en lat lørdag hvor vi voksne kanskje slumrer litt på sofaen mens barna titter på en film – etterpå mener jeg å merke at de er villere, mer utålmodige. Så kanskje vinninga går opp i spinninga? 😉

   • Du har helt rett. Akkurat som om de bare sitter der og samler opp energi. Og når programmet er ferdig, så POFF! Da må de få utløp for energien igjen.

 4. Kristine said:

  Hmm, jeg tenker at du kanskje ikke skulle begynt å ta ut ørevoksen til Pernille 🙂
  Jeg har hørt at ørevoks kan være med å gjøre propper i ørene ikke så onde! 🙂 hmm, men bare en tanke fra meg 🙂

 5. Aha. Det visste jeg ikke.
  Ingen pilling av ørevoks under neste flytur da.
  Takk for tips 🙂

 6. Ann Kristin said:

  Fantastisk flott blogg! Så ærlig og oppriktig;)
  Var på samme fly som dere ned til Alicante,når man selv har barn så får man vondt av de som har barn som skriker(jeg gjør hvertfall) Men enig i at det var mange eldre damer rundt som kunne spart seg for sine kommentarer! 😦
  Flyturen ned var rolig i forhold til turen hjem igjen,som var på kvelden midt i leggetida for de fleste! 8 babyer og en del andre barn under 10 år, gjorde sitt til at det ble en høylytt tur!
  Kos dere med livet i Spania,gikk forresten bak dere i 17 mai toget også;)

  • Hei Ann Kristin.
   Ha ha, så gøy at vi faktisk var på samme fly da. Var det dere som satt på andre siden av midtgangen, noen rader foran oss? Med ei lita jente?
   Og så gøy at vi gikk sammen i 17. mai-toget.
   Det hørtes ut som en slitsom flytur dere hadde hjem. Glad vi ikke var med da 🙂
   Håper dere hadde en fin tid i Spania. Var dere her på ferie?

 7. Ann Kristin said:

  Det var oss det ja 🙂 Det var en slitsom flytur ja så neste gang får vi prøve å unngå kveldsflygning. Vi hadde 1 ukes ferie,mannen sin jobb har kjøpt leilighet der nede! Så var nok ikke siste gangen vi var der! Likte godt at flyturen var 2 timer kortere enn til Gran Canaria:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: