En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Her begynner morgenen mellom fem og seks en gang. Som regel med Rasmus som rister i sprinklene og roper ”Hjelp, hjelp, hjelp!” Det er hans måte å si: ”Kom dere opp latsabber. Det er morgen!”

Sjur og jeg tar annenhver morgen. I dag var det min tur. Vekkerklokka på nattbordet viste 05.10. Altfor tidlig!

Finner morgenkåpen på gulvet under gårsdagens klær. Subber ut døra og ned trappa. ”Ja Rasmus. Hei elskling. God morgen”, presser jeg trøtt frem i monotont toneleie mens jeg løfter han ut av senga. Utrolig at Pernille ikke våkner av det bråket der. Hun har sovehjerte som en bjørn i vinterdvale.

Jeg legger meg inn i senga i soverommet ved siden av. Jeg vet at Rasmus klarer seg alene i en halvtimes tid før han begynner å dra i dyna mi.

Denne halvtimen er gull verdt. Jeg ligger og slumrer og driver inn og ut av de deilige drømmene mine.

Men å ha Rasmus på selvstyr i en halv time er risikosport. Jeg hører han finner frem fargestiftene sine. Så blir det helt stille. Hvor tegner han nå? Sikkert ikke på noe ark. Mest sannsynlig på kjøkkenveggen.

Men det er greit. Bare jeg får ti minutter til.

”Å nei!”, roper han fra kjøkkenet. Noe går i gulvet. Et vannvittig rabalder. Men ingen ting knuses.

Da går det greit. Bare jeg får ti minutter til.

Bomp. Noe stort og mykt deiser ned i senga ved siden av meg. Jeg gløtter på det ene øyet og ser at stakkars Panda er inne for nok en runde wrestling. De ruller rundt i senga. Så blir det helt stille.

Stakkar Panda

Jeg er akkurat på vei inn i drømmeland igjen, da noe mykt treffer meg på nesa. Jeg titter opp av dyna med ett øye og ser at Lillemann har fått hull på Panda. Den stakkars bamsen lider en grusom skjebne i dag. All innvollene kastes utover soverommet som konfetti. ”Wiiiii! Wiiihiiii”, roper Rasmus lykkelig der han står i skumgummi-regnet.

Men det er helt ok. Bare jeg får ti….fem minutter til.

Tassende føtter inn på stua. Plingplong, sier laptopen min. Små fingre som løper febrilsk over tastene. Ja ja, hvor stor skade kan han egentlig gjøre? Bare han ikke kommer seg inn på Facebook-siden min.

Men det går sikkert greit det og. Bare jeg får et par minutter til.

«Uææææ. Uææææ. Uæææ!» Pernille er våken. Nå er det ingen vei tilbake. Morgenen har begynt. Henter Pernille inn i senga og håper halvhjertet på at vi kanskje kan ligge rolig alle tre og kose litt. Men Rasmus har funnet Postmann Pat-boka og vil lese. Og Pernille får latterkrampe når hun ser stakkars Panda.

Kjære lille venn. Klokka er halv seks. Mamma er trøtt!

Klokka er 05.30. Bare tre timer til barnehagen åpner.

God morgen…

Hva har dine barn funnet på om morgenen mens du desperat prøver å drøye de siste minuttene før du absolutt må stå opp?

Comments on: "Bare ti minutter til…" (36)

 1. Silje mamman til en på snart 2 said:

  Hehehe. Kjenner følelsen 😉 Her sover lille på vårt rom men han har eget også. men på vårt rom så ahr vi litt leker, bytter litt på hvilke vi har der for da han han suldre litt med det om han skulle våkne GRY tidlig 😉 Herlig innlegg!

 2. Nok en gang får du smilet frem hos meg. Kjenner meg så igjen. De siste 3 ukene har minsten (på 2 år) våknet mellom 5 – 5.30 og det er bare helt grusomt! Da er det enda NATT! Lurer på hva som skjer på den tiden, siden de våkner? Utrolig irriterende 😉 Men vi står det over, ikke sant. Supermammaer som vi er….yeah, right.
  Det morsomste eldstejenta her gjorde da hun var rundt 2, var å stå opp helt alene mens vi lå i sengen og håpte på ro noen minutter til…Når vi omsider kommer ned (og hadde utrolig nok fått sove en halvtimes tid til), finner vi snuppa sittende på kjøkkengulvet med mel over hele seg, utover hele gulvet og oppetter veggene og på benkene. Festlig!! Sånn sett kunne vi mye heller ha stått opp kl 5 enn å måtte starte dagen med å vaske ned….;)

  Ønsker deg en god dag!! klem

  • Oj, det bildet ser jeg levende for meg. Toåring med mel over hele seg. Og hvitt kjøkken. Regner med det tok noen timer å vaske ned det kjøkkenet 🙂
   Men ja, vi supermammaer fikser det. Uten problem 😉
   God dag, og kveld, til deg og.
   Klem

 3. Herregud som jeg ler! Dette høres veldig kjent ut. Nå begynner mine å bli ganske store, men fireåringen, som er minst, har stadig noen triks i skjorteermet. Mitt beste triks er å la det stå igjen litt snop eller potetgull fra dagen før, da er sjansen veldig stor for at selv han minste holder seg i skinnet. Jeg støvsuger gjerne sofaen litt senere på dagen, bare jeg får den halvtimen. Sukkerhøye unger? Joda, jeg angrer på det når de ikke spiser frokost og ikke gir meg matro, men det er verdt det når jeg får den ekstra helvtimen-timen.

 4. Oida. Seriøst … hvorfor våkner to-åringer så tidlig? Må visst begynne å grue meg til høsten (har en gutt som blir to i høst).

  • Neida. Hvis han sover godt nå, er det ingen grunn til at det skal endre seg. Min toåring har alltid vært en morgenfugl. Og han sov ikke hele natta igjennom før han var ett år.
   Mens jenta mi på ett, hun sover så godt som bare det. Det har hun alltid gjort, og det regner jeg med hun fortsetter å gjøre.

   • Da puster jeg noe mer lettet ut! Min lille var morgenfugl en stund (våknet alltid rundt klokken seks), men i det siste har vi vært så heldige at han har sovet fra kvart over seks om kvelden til sju-halv åtte om morgenen. Nyter det mens jeg kan!

 5. Barn er forskjellige. Mange våkner tidlig, noen sover lenge. Kanskje du har vært heldig, navigare.

 6. Tilbake til 50-tallet said:

  Hahaha! Herlig! Du er tøff og modig som viser frem annet en franske makroner, matchende antrekk og nystriglede hjem. Er overbevist om at barna dine er lykkeligere enn barna til kokosmakronmammaer. Stor klem fra en fortumlet tobarnsmor

 7. Brith Kydland said:

  Kjempebra skrevet 🙂 Gjenopplever den tiden i det du forteller. Har fire barn; alder: 17-24, så det var ganske heftig en periode 😉

 8. Eg ler så tårene sprett, kjenner meg så sjukt igjen! Vår 3åring har hatt nokre festlige sprell i løpet av sitt andre år, sann ca mellom kl 05 og 0630, medan foreldra låg i koma i senga og prøvde å sove liiiitt til/våkne. Han har blant anna rivd ein heil dorull i småbitar, fått ut ein heil eggekartong med 18 egg heil ut av kjøleskapet for deretter å knuse (sikkert ikkje med vilje) tre av egga på bordet/golvet, ete youghurt og smurt inn HEILE seg i samme slengen. Litt sanne kjekke ting å våkne til, men eg skal ærlig seie at eg har ledd veldig godt alle desse tre gangar. Humor i kvardagen må ein ha!

 9. Margrethe said:

  Hehe kjenner meg sånn igjenn 🙂 Nå er mine så store at de smørrer skive sjøl 🙂 5 og 7 år 🙂 men da de var små så våknet eg av at minsta på da 2år var klissete fra topp til tå,da eg sto opp var det sukker i hele stua 🙂 i sukkeret var det «ski spor» i sukkeret 🙂 kan le va det nå men ikje da,en annen gang var det sjokadespor av små føtter på kjøkkenet og stuen,kjekt å vaske etterpå 🙂

  • Ha ha. Søt stue du fikk da!
   Nei det er ikke like gøy å vaske etterpå.
   Gleder meg til de blir så store at de kan gjøre det selv… Men da slutter de kanskje å grise sånn også…?

 10. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Gleden er stor hver gang det kommer en melding som popper opp fra mail`n min om at nå er det……
  Casakaos fra Torrevieja….. (et bredt smil )….som kommer med sine morsomme historier..
  Du er så fantastisk flink med fortellelinga dine, ikke stopp…
  bare fortsett, Marte 🙂
  Kjenner meg så godt igjen, der du skriver at du «bare» ligger i senga og «slapper av»…..
  Helt stille i heimen, da er tinga gjort gitt..
  Der var den roen ja ! 😉
  Skulle av og til visst hva som surrer i et lite hode, når ting blir gjort….
  Mamma`n og pappa`n «IKKE» oppgitt når gullet finner på det utroligste…..
  Er det et hint om å…..mamma..pappa….se hva jeg kan finne på…..
  slik er det når dere ikke følger med og dere bare ligger å drar dere på morra`n..
  og for såvidt » av og til» på dagen…og ikke minst på kveldene, må jo få det med oss og 😉
  Kjempe kjekt 🙂
  Ha en strålende dag, og nyt sol strålene i Spania.
  Her er det for såvidt varmt i dag..med hele 19,2 i skyggen..slå den….
  Ja, det har dere gjort for lenge siden 🙂

  Marianne

  • Takk for det, Marianne.
   Vet ikke helt om det er med vilje, sånn som – nå må dere se å stå opp ellers velter jeg hele huset.
   Eller om det er – Johoo, mamma følger ikke med. Nå kan jeg gjøre hva jeg vil.
   🙂

 11. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Hanne Sofie var ikke mer enn 2 år, da vi plutselig hørte et rabalder fra soverommet….
  På en eller annen måte hadde hun kommet seg bort til døra med senga på slep….
  Avkledd og heller ikke bleie på….(hvorfor ha bleie på, når en kan være uten lissom ??).
  Senga stod på halv «tre»/ halv åtte.. og ei lita tulle sto der med smil om munnen….
  Hun skulle bare komme seg til mamma`n sin hu`..og strakk armene slik at jeg skulle bære henne…..hvilket påfunn…
  Martin var rundt 2-3 år, kasta like godt dongeri buksa mi i toalettet.
  Martin kom ut fra badet og tok meg i hånda, tok meg til bade og viste meg doen.
  Han var litt fortvila og ba meg trekke i snora…men buksa gikk ikke ned.
  Hm..hm..merkelige greier….
  Mamma`n hadde jo forklart at etter do besøk, så måtte en trekke i snora..og ding dong gikk ned i doen !!

  • Ha ha. Hadde hun dratt med seg hele senga? Sterk jente a gitt!
   Har ikke oversikt over alt Lillemann har kastet i do. Det er alt fra leker til mobiltelefoner og smokker.
   Doen er tydeligvis veldig spennende!

 12. Herlig blogg du har! Tusen takk for at du deler din sjarmerende hverdag med oss.
  Mine to «små røvere» er nå (snart) 16 og 21 år. Husker når eldstemann var mellom 2 og 3 år gammel. Jeg solgte Oriflame og hadde en forholdsvis stor koffert fyllt med makeup…..en nydelig morgen hadde han for en gangs skyld ikke kommet inn til oss, men heller gått løs oppi sminkekofferten. Resultatet var at vår lyshårete lille sjarmør var innsmurt med alle fargenyanser av leppestift som jeg hadde. Hudfarven hans kom frem da vi tok av bleien…..
  Må jo også nevne at vi nettopp hadde fått en ny lysegrå tøysofa….den var også fiiiin med leppestift skal jeg si! Takk og lov for at det var avtagbare og vaskbare trekk på den! Men fargen ble aldri den samme. Forresten hvordan fjerner man FEIT leppestift fra en liten barnekropp? Zalo og kjøkkenskrubb…..jada, «mammaaaaaaaa det gjor oooooondt»! Det var en flott rød rand på ca 5 cm bredde etter leppestiften da jeg tømte badekaret. Den er ikke særlig vannløselig den leppestiften gitt!

  Forresten….gled deg til den julaftenen de finner ut at de skal åpne pakkene før dere står opp! ;))))

  • Ha ha. Nå ler jeg godt! Regner med du gjemte den kofferten godt etter den morgenen 🙂
   Og takk for at du advarte meg mot for tidlig pakkeåpning på julaften. Skal ha det i minne til jula.
   Ha en super dag videre 🙂

 13. Kristine said:

  Tømt kjøkkenskapene for snop, lakkert tånegler, rømt UT i bare bleia (takk gud at ingen ringte barnevernet) laget hytte over hele stua (uskyldig den da), klint nugatti ut over vegger og inventar… Osv! Mine to apekatter er 2 og 4 ;o)

  • Ha ha. Tenker du følte deg som en fantastisk mor der du løp etter den lille som kun hadde bleie på. Det bildet kan jeg levende se for meg. Var det forresten sommer eller vinter? 😀
   To og fire år…det er vel den perfekte alderen og aldersforskjellen for at de virkelig oppmuntrer hverandre til å gjøre rampestreker.

 14. Ane Cecilie said:

  Da min sønn hadde overnattingsbesøk. De herjet kvelden igjennom, de sovnet langt utpå natta. De sto tidlig opp også. Da hadde disse to tassene finni ut at kjøleskapet var en fin ting. Jeg lå da i min søteste drøm uvitende om at jeg hadde disse ett par rampete barn som nå sto og kastet ut 18 egg på gulvet. Jeg kjente bare en kald våt hånd i ansiktet. Og med følgende ord » Frokost».

 15. Hehehe, kjenner meg igjen her ja…… Har en gutt på 5 som har hatt endel kreative morgenstunder for seg selv mens vi forsøker å få noen minutter til under dyna. Som supermammaer flest har man ett øre oppe og har en slags lensmannssøvn inntil man innser at det er absolutt nødvendig å komme seg ut av senga for å redde restene av huset. Jeg har sitti å vaska leppestift og kokosbolle av podens nymalte vegg. Jeg har støvsugd sofaen for oboy og tørka kamera med hårføner etter ett bad i pusen sin vannskål. Det er ofte merkelige formasjoner i smørboksen og jeg finner mariekjeks i dvdspilleren. Men de er jo så nydelige der de ser på deg med uskyldige øyne og sier ; «Jeg skulle bare……» 😉

  • Ja, det er nettopp det! De er jo så utrolig søte. Og så vet man så godt at man må ta litt av skylden selv, siden man ikke gidder å stå opp. 🙂
   Men leppestift og kokosbolle på veggen? Det var en ny kombinasjon.
   Fant for øvrig Lillemann sittende på gulvet en morgen med begge hendene ned i smørboksen. Han hadde nesten spist opp hele! Gjett om han ble kvalm 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: