En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Det visste ikke vi. Ikke før gutten vår var ett år. Da hadde vi gått gjennom ett år med utrøstelig gråt og store søvnproblemer, uten å vite at han mest sannsynlig hadde store nakke- og hodesmerter.

KISS og torticollis er en betegnelse på kraftig låsning nakken, samt skjev og kort halsmuskel. I dag strides de lærde om dette er en reell diagnose. Men for oss som har opplevd dette, er det høyst reelt. I de senere årene har helsevesenet imidlertid blitt mer oppmerksom på KISS og torticollis. Men mange opplever likevel at de ikke får hjelp. Eller, som oss, får beskjed om at alle barn gråter, det er sikkert bare kolikk, og at det nok blir bedre etter hvert.

Her er Rasmus en måned gammel, og har typisk KISS/torticollis nakke. Skjev og tilbakebøyd.

Rasmus hadde kolikk de tre første månedene. Men gråtingen ga seg ikke da kolikken forsvant. Han gråt, og han gråt, og han gråt. Han sov ikke skikkelig på nettene før han var ett år. Det verste var kanskje at det ikke gikk an å trøste ham. Da gråt han, om mulig, enda høyere og dyttet oss vekk. I dag vet jeg at det var fordi han hadde store nakkesmerter, og fikk ekstra vondt når jeg prøvde å holde ham fast inntil meg.

Utrolig nok tenkte jeg ikke så mye over det da, men nå ser jeg jo at han hadde hodet vendt til siden og bakover på alle bildene fra den tiden.

Han likte heller ikke å bli kastet opp i været eller ”kjøre karusell” i armene mine. Han ville ikke danse med meg rundt i stua. Sånne ting barn elsker. Rasmus bare gråt, og gråt, og gråt.

Vi var så slitne, så slitne. Vi gikk i en døs hele det første året. Når jeg tenker tilbake på denne tiden, husker jeg nesten ingen ting. Jeg må se på bildene vi tok, for å huske hvordan gutten min egentlig så ut og hvilke klær han hadde.

……………………………………

KISS står for “Kinematic Imbalanse due to Suboccipital Stress”, og kan bli oversatt som en kraftig nakkelåsning. KISS kjennetegnes ofte ved at spedbarnet ligger med hodet skjevt til ene siden i en ekstrem bakoverbøyd stilling. Babyens kropp ligger også ofte bøyd som en banan, eller en C.

Går babyen med denne låsningen i nakken over lengre tid, kan de utvikle torticollis, som er en forkortelse av den skrå halsmuskelen på den ene siden. Man kan også ha torticollis uten KISS.

Det er veldig viktig å komme i gang med behandling tidlig. KISS behandles ved at en kiropraktor eller manuellterapeut korrigerer det skjeve nakkeleddet. Torticollis behandles ved tøyning av den korte halsmuskelen. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med operasjon.

KISS og torticollis fører også ofte til Plagiocephaly som er betegnelsen på en asymmetrisk og forskjøvet hodeform der den ene siden av bakhodet ofte er flatt.

Typiske symptomer på KISS og torticollis hos spedbarn er:

Kolikk

Søvnproblemer der barnet ofte skriker i søvne

Urolige og irritable barn som skriker utrøstelig døgnet rundt

Spise- og ammeproblemer

Forsinket motorisk utvikling

Vansker med å holde hodet i midten etter de har blitt tre måneder

Ensidig sovestilling

Beveger arm og ben mindre på en side

Vondt i nakken. Barnet reagerer negativt når man tar i nakken

Hvis KISS ikke behandles, kan barnet senere få KIDD som er den samme tilstanden, bare hos eldre barn. Symptomene på KIDD etter ubehandlet KISS er:

Konsentrasjons- og lærevansker

Skrive- og lesevansker

Hodepine

Forsinket motorisk utvikling

Høydeskrekk

Dårlig balanse og koordinasjon

Ustabil humør (frustrasjon, sinne, utålmodighet eller aggressivitet)

ADHD-lignende symptomer

Mage- og tarmforstyrrelser (forstoppelse)

Det er noen ting som er typisk for barn født med KISS eller torticollis. Det er ofte snakk om uvanlig lange og harde fødsler der barna ofte blir forløst med sugekopp, tang eller blir presset ut med trykk på mors mage. Det er også en større risiko hvis barnet blir født med ansiktet først, har ligget i tverrleie eller seteleie under svangerskapet eller blir forløst ved keisersnitt. Tvillinger, premature barn og store barn som veier over 4000 gram, har også en større risiko.

Selv når han sov, hadde han alltid hodet fastlåst i samme posisjon. Ikke rart han fikk asymmetrisk hodefasong.

Vi kom heldigvis over noen som kunne behandle Rasmus til slutt. Men siden han hadde gått med dette i ett år, ble det en lang og tøff prosess. Vi var innom både fysioterapi, kiropraktikk og manuellterapi. I tillegg måtte vi tøye nakken hans flere ganger daglig hjemme. Det ble mye smerte og gråt for den nå to og et halvt år lille gutten vår. Kommer man i gang tidligere, er behandlingen mye enklere og nærmest helt smertefri.

I dag er Rasmus ferdig behandlet. Men vi vet ikke om han noen gang vil bli helt bra. Det ser ikke ut som om han plages med nakken i dag, og jeg håper virkelig dette er et tilbakelagt kapittel.

Jeg oppfordrer alle som er i tvil om barnet kan ha KISS og/eller torticollis, om å ta kontakt med helsestasjonen og komme i gang med behandling så fort som mulig. Og treffer du på noen som ikke vet hva dette er, eller som ikke tar deg alvorlig, så ikke gi deg.

Du kjenner selv barnet ditt best. Vi visste vel egentlig hele tiden innerst inne at det var noe mer enn kolikk og vanlig spedbarnsgråt. Jeg skulle ønske vi hadde hatt krefter og ork nok til å stå på vårt.

Comments on: "Vet du hva KISS og torticollis er?" (21)

 1. Vi har vært gjennom samme sirkuset, men gikk til første behandling da hun var 6 uker. Veldig glad for at jeg tok tak i det tidlig, selv om helsestasjonen føyset bort alle de små tegnene som «normalt». Har skrevet litt på min blogg om våre symptomer – er ikke alltid det er så store ting som vises tidlig, men som til sammen blir mye når en først legger merke til det. http://www.miniaarre.blogspot.com/p/om-kiss.html

  • Hei Cecilie. Veldig interessant å lese bloggen din.
   Anbefaler den til alle som har opplev dette!
   Men skal si dere har vært borti mye annet også da, i tillegg til KISS.
   Godt å høre at det går bra med jenta di nå.
   Lykke til videre!

 2. Hei,
  så fint du skriv, sjølv om KISS og skriking. Kjenner meg litt att i det. Den eine tvillingjenta mi fekk behandling av manuellterapeut, heldigvis ganske tidelg. Ho hadde muligens KISS, men det vart aldri sagt høgt.. Mykje gråt og lite krefter hjå oss. Mi lukke var ei svigerinne som tok helsesøsterutdanning på den tida, og som hadde erfaring frå ein kommune der alle babyar som har tøffe fødsel, keisersnitt, setefødsel el.l. blir undersøøkt av manuellterapeut som rutine. Tenk for ein luksus. Så ho ba meg kontakte manuellterapeuten for å få det sjekka.

  • Det mener jeg burde vært rutine over hele landet. At alle som har hatt en tøff fødsel blir sjekket for KISS og torticollis. Om ikke alle blir sendt til manuellterapeut, så bør i hvert fall personalet på helsestasjonene få opplæring om dette. Det er ganske lett å se tegnene når man står utenfor og er obs på det. Og det er så lett å gjøre noe med det bare man tar tak i det tidlig.
   Fint dere fant ut av det så fort. Lykke til videre med tvillingene 🙂

 3. Linn Cicilie said:

  Hurra for god og grundig info om dette, håper det kan komme til nytte!
  Har en gutt på 5 måneder som ble født med KISS. Han var stor og kom fort (5310 gram, 3 timer aktiv fødsel). Vi gikk i to måneder før vi til slutt prøvde kiropraktor, og syntes vi gjorde det altfor sent. Føler med dere som gikk sånn et år! Lett å være etterpåklok og tenke at «jeg burde sett det før», men enkelte ting vet man ikke før man vet. Godt å høre at dere har fått hjelp. Håper dette er et tilbakelagt kapittel og at han vil fungere helt fint fremover!

  Med det samme jeg er innom (er altfor dårlig til å kommentere blogger jeg besøker, må skjerpe meg…!) vil jeg bare si at jeg DIGGER deg!!
  Jeg har kjent meg motløs og utilstrekkelig mer en en gang etter å ha besøkt de tilsynelatende støvfrie, ryddige, bollebakende bloggerne som ser ut til å boble over av energi med to eller flere barn og full jobb.. Liker at folk er som de er, og ikke later som noe annet. Hurra for slike som deg! 🙂

  • Tusen takk, Linn Cicilie. Hyggelig at du liker bloggen min 🙂
   Så bra at gutten deres fikk behandling som virket. Det var godt å høre.
   Håper han er helt bra nå.
   Lykke til videre!

 4. Johanna said:

  Oj, dette var sterk lesning. Stakkar Rasmus og stakkar dikka voksne! Dette var god informasjon – det skal eg ta med meg vidare!!!

 5. JunePune.com said:

  Så godt det var å lese det går bedre nå! Stakkars dere for et helvete dere har vært gjennom 😦
  Her har eldste hatt det litt (går det ann å ha det litt forresten? ) fikk iallefall løst det med en kiropraktor som er spesialist på småbarn og babyer, men han har fortsatt paddeflatt hode på ene siden enda.. Snart 5 år gammel..

  • Ja, jeg tror da det går an å ha litt KISS og torticollis. Regner med det finnes flere grader. Godt dere fikk ordnet det så kjapt da.
   Rasmus har også flatt bakhode. Krysser fingrene for at han får tjukt hår! 🙂

 6. Vet inderlig godt hva du snakker om. Har selv ei datter på 19 mnd som er født med torticollis og en sønn på snart 7 mnd som har hatt/har KISS. Vi fikk gudskjelov tidlig hjelp til begge to på hver sin måte, og det ser ut til at de utvikler seg normalt nå.
  Godt det finnes hjelp å oppsøke:o)

 7. Heisann;)
  Intessant å lese om KISS.Begge mine barn har hatt det og fått behandlig av manuellterapeut.Den eldste var vel 5 mnd da hun ble behandlet,det var dengang man måtte ha henvisning fra fastlegen,noe som tok tid..,,
  Jeg oppdaget at hun lå med hodet kun til en side,flat i bakhodet og skjeiv i ansiktet.Jeg la henne på magen og førte et speil fram og tilbake framfor henne,men nakken var så stiv at hun «jukset» og fulgte kun med øynene.
  Hun hadde to behandlinger og ble helt fin.
  Minstemann var kun 3 uker da han fikk behandling,men til han utartet det seg annerledes.Han hadde banan fasong med hodet bakover mot rumpa.Han fikk og to behandlinger og alt ble bra.
  Jeg kom over en artikkel i foreldre og barn for 6 år siden,og mye stemte med symptomene min datter hadde.

  Dette skulle det vært mer fokus på fra barneleger og helsestasjonens side!!!

  Klem fra Tonemor

  • Så uflaks at begge barna dine har hatt det.
   Men veldig bra at de har blitt friske igjen!
   Ja, jeg håper flere blir klar over dette, og at alle som trenger det får behandling.
   Klem tilbake 🙂

 8. Min lillemann hadde også KISS, favorittside, hypermobile ledd, slapp muskulatur på framsiden – og altfor stram på baksiden… (samtidig som han hadde et temmelig stort og tungt hode i forhold til kroppen (sånn langt over 100-persentilen på skjemaene til helsesøster) Og det er ikke bare enkelt!

  Tre turer til kiropraktor løste opp låsningene i nakken, ryggen og bekkenet, og 17 måneder med fysioterapi (samt videre oppfølging av fysio fram til i dag – som han er 3 år) har ordnet resten.
  Det var et mareritt å mate, trøste, kose, sette han i bilsetet, osv da han var under et halvt år gammel, for ryggen hans gikk jo feil vei. Og selv om han hadde så tydelige tegn på skjevheter og ledd-&muskelproblemer, fikk vi høre at «det er helt normalt».
  Det som nok «redda» oss, var at jeg selv har en kronisk bindevevssykdom – og flere barn. Jeg kjenner flere som har møtt større motstand fra helsevesnet enn jeg har, fordi de «bare har vært hysteriske førstegangsmødre som leter etter feil hos babyene sine»…

  Jeg skriver mer enn gjerne under på at KISS bør være en reell diagnose, og at barna skal få god behandling – som kommer innunder egenandelsreglene…
  Jeg veit at noen får hjelp hos manuellterapeut, men manuellterapeuten i kommunen vi bor i, fant ingen «feil» hos Småen, så det ble altså en dyr kiropraktor som ble vår redning. Ja, vi fikk faktisk en «ny» gutt etter at låsningene ble behandlet.
  Plutselig kunne han ligge på magen uten å velte. Og han kunne spise (flaskemates) uten å henge bakoverlent som en klut over armen. Og vi kunne kose. Jeg kunne ha ham liggende på magen opp mot skulderen min.

  Jeg har planer om å ta ham med til kiropraktoren igjen nå (ca 2,5 år etter siste behandling) bare for å se at det ikke er noe problem lenger. Vi har ikke opplevd at det har vært noe etter siste behandling, men jeg vil ha det bekreftet likevel!

  Lykke til med småen din!
  Håper han ikke får noe mer trøbbel med nakken sin – og at det er som du sier: Et tilbakelagt kapittel 🙂

 9. Hei Kali
  Høres ut som om gutten din har vært mye plaget. Godt å høre at han er bra igjen nå. Sikkert lurt å ta han med til kiropraktor for en etter-undersøkelse. Det tror jeg jammen vi skal gjøre også. I hvert fall når de har det så kraftig som våre små har.
  Lykke til med lillegutten din også 🙂 Håper du får bekreftet at alt er i sin skjønneste orden.

 10. Så utrolig bra du tar opp dette
  Det er søren ikke lett i finne info om dette tema, hvertfall ikke her ettersom fagpersonell strides sånn om det er en diagnose eller ikke,
  Vi trodde også lillegutt hadde kolikk, vi begynte hos kiropraktor når han var 3 uker gammel og nå er han 1 år og har endelig hatt siste behandling hos manuell terapauten. *hurra*
  Det har vært en hard kamp i et helt år, og vi har å vært hod både kiropraktor, fysio og MT
  og nå endelig ser det ut som vi er ferdige, 1 år
  barseltiden le tilbregt på venterom
  jeg fant vel ikke ut av kiss/kidd før han var 9 mnd ca
  og sendte ut en frustrert mail til både fysio og helsesøster
  de kan si hva de vil, men som foreldre synes vi det var utrolig godt å få et navn på hva det var.
  vi viste jo ikke hva som var normalt for en liten baby om hvordan de ligger osv

  hadde store ambisjoner om å blogge om det, men mellom slagene var jeg så sliten og nå nyter jeg en pode uten smerter 🙂

  • Hei Therese. Skal si du har holdt på lenge, med behandlinger i ett år. Det hørtes ut som en slitsom mammaperm.
   Helt enig i det du skriver. I ettertid kan man tenke at man burde ha sett at noe var galt. Men jeg visste da heller ikke hvordan en baby skulle ligge! I hvert fall ikke når man blir mamma for første gang. Hadde lillesøsteren hans hatt det samme, hadde jeg nok visst hva det var, og satt i gang med å søke hjelp tidligere.
   Lykke til videre med lillemannen din 🙂

 11. Så bra at du skriver om dette! Er jo så mange som ikke vet hva det er en gang. Har til og med vært borti en lege som sa «er ikke dette en sånn kiropraktor-skapt greie?» Har tvillinger på 5 mnd med Kiss, så her har det vært stormende jubel i en del mnd (not) men er dog veldig deilig når man ser at de blir bedre og faktisk kan være våkne og blide 😉

  • Hei Rebecca.
   Vil tro du har hatt ditt å stri med. Det er dessverre en del leger som ikke tror på dette. Veldig synd. For vi som har opplev det, vet at det er høyst reelt.
   Regner med tvillingene dine er friske nå?
   Lykke til videre
   🙂

 12. Hei:) flott blogg:) jeg har en gutt på 9 mnd, han var låst i nakken, lå mye i sin favoritt stilling å ble flat i bakhodet, var til manuelterapaut, fått låst dt opp, er nå til fysio, han sein i utviklinga, lurer på om d kan være kiss? Men skriker ikke mye, tatt dt opp m helsesøster men virker bare som hun prater seg unna temaet, hilsen en fortvilt mamma, håper på svar:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: