En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Er jeg helt skrullete?

”Se! Kom og se på Pernille”, roper jeg til Sjur som står på kjøkkenet. Han titter rundt hjørnet mens han tørker hendene på oppvaskhåndkleet. I sofaen sitter Pernille og spiser på et jordbær.

”Hva? Hva er det?”

”Ja, men ser du ikke? Se hva hun gjør med tunga hver gang hun tar en bit. Hun krøller den sånn rart. Se så søt hun er!”

Sjur ser på Pernille en liten stund til. Så ser han rart på meg før han mumler noe og forsvinner ut på kjøkkenet igjen.

***

Jeg kikker spent rundt på alle de andre som står i kø foran kassen. Rasmus sitter i setet foran i handlevognen og har nettopp plukket opp en boks bringebær fra vognen.

”Bittebær til middag?” sier han og ser på meg med spørrende blikk.

Men de andre køståerne ser bare rett framfor seg og tenker på sitt.

”Ha ha ha!” ler jeg høyt og rister på hodet.

”Hva sa du Rasmus?”

”Bittebær til middag?” sier han igjen og ser seg rundt.

Jeg ler enda høyere og rufser han i håret.

”Nei, Rasmus. Vi skal ikke ha bringebær til middag”, sier jeg og kan ikke skjønne at ikke alle andre bryter ut i latter over at Lillemann vil ha bringebær til middag. Og bittebær…hvor søtt er det ikke å si det da?

***

”Se hit da. Se hit nå”, tenker jeg en dag jeg sitter på stranda med Pernille. Ved siden av meg sitter en familie med tre barn, den minste på størrelse med Pernille.

Pernille borer ansiktet inn i halsgropen min før hun spretter fram igjen og sier ”Bæææææ”.

Den store familien er opptatt med sitt og enser verken meg eller Pernille.

Pernille smiler og ler og gjemmer ansiktet igjen.

”Se nå. Se nå så utrolig søt jenta mi er”, tenker jeg og skotter på nytt bort på familien. Moren lar blikket sveipe forbi oss akkurat i det Pernille spretter opp med et nytt ”Bææææææ”.

Hun smiler trett og fisker fram en flaske solkrem fra bagen.

Jeg kan ikke skjønne at hun ikke syns det er hysterisk morsomt. Lille Pernille med det søte babyfjeset sitt som så lykkelig leker borte bæ. Og hvor morsomt er det ikke at hun sier ”Bææææ” i stedet for ”Bøøøøø”?

***

”Sjur! Hent kameraet. Skyndt deg!” roper jeg inn fra svømmebassenget. Like etter står Sjur i døra med kameraet i hånda.

”Hva da?” spør han og ser seg rundt etter noe å ta bilde av.

”Se på Rasmus, han tar foten opp sånn og vifter med tærne under vannet. Vis far hva du gjorde, Rasmus”.

Rasmus ser stolt opp på far og løfter foten og vifter med tærne sånn som han har fått beskjed om.

”Se! Se så flink han er”, sier jeg og klapper i hendene.

Sjur ser rart på oss et øyeblikk før han løfter kameraet og knipser i vei, uten helt å forstå det store med tåviftinga. Rasmus smiler og ler og løfter foten høyere enn noen gang.

***

Jeg ser forventningsfullt på min barnløse venninne over bordet. Vi er ute og spiser lunsj med barna. Rasmus har akkurat gitt Pernille en stor, våt smask midt på truten.

”Wiiiiiiiihiiii”, hviner Pernille og dytter ham leende vekk.

Men min venninne er i gang med en fortelling fra jobben og enser ikke opptrinnet.

Jeg ler og plukker opp skjeen Pernille for n’te gang har kastet på gulvet.

”Hæ? Hva var det du sa?” Min venninne forventer tydeligvis et svar på noe.

”Beklager, men Rasmus tok tak rundt halsen til Pernille og ga henne et skikkelig kyss midt på truten”, sier jeg og ler.

”Det var så utrolig søtt”, fortsetter jeg.

Men min venninne er allerede i gang med historien fra jobben. Jeg hører med et halvt øre om sjefer, kollegaer, arbeidstid og muligheter, men kikker like mye på ungene. Mon tro hva de finner på nå? Jeg vil jo ikke gå glipp av noe.

I det vi klemmer ha det ved bilen, ser hun på meg med et skjevt smil.

”Du er blitt helt rar du, Marte, etter du fikk barn. Du har liksom blitt litt sånn skrullete. Og fjern. Sånn som gamle damer blir”, sier hun og setter seg inn i den bittelille golfen sin.

Hmm, skrullete jeg? Ja kanskje det. Men da lurer jeg på hvordan jeg blir når jeg blir gammel.

Comments on: "Er jeg helt skrullete?" (29)

 1. Du er så hjertelig tilstede her og nå, og det er en veldig god egenskap!

 2. Jeg vil nok si at du er skrullete, men jeg er jo ikke glad i barn og skjønner ikke greia. Det som er verre enn barn er foreldre som tror at alle i verden elsker ungen deres og synes den er supersøt:P Jeg er også den barnløse venninna som synes det er ganske sårt når mine mammavenner ikke hører etter og overser det jeg sier til fordel for noe «søtt» ungen gjør… Mitt liv er like viktig selv om jeg ikke har barn,og det virker det som om mine mammavenner ikke ser. De sier bare » ååh, jammen du har jo ikke barn. Det skjer jo ikke noe i livet ditt siden du ikke har barn.» osv. Det er ganske sårt og jeg synes mødre burde bli flinkere til å ta vare på vennskap og se at vennene uten barn også er viktige.

  • Jeg er helt enig, Emma. Det bør være en mellomting. Som mamma er det klart man blir opptatt av barna sine. Men man bør ikke glemme eller overse vennene som ikke har barn.
   Jeg fikk barn ganske sent, og var lenge den barnløse venninna. Jeg kunne heller ikke fordra barn,og syns venninnene mine var helt tullete når de bare brydde seg om barna sine.
   Så jeg skal skjerpe meg!
   Og du, jeg er helt sikker på at du har et veldig spennende liv selv om du ikke har barn. Du må for all del ikke høre på venninnene dine hvis de sier noe annet.
   🙂

  • Den kan jeg veldig godt se! Jeg var ufrivillig barnløs i MANGE år, prøvde å bli gravid i 14 år og fikk barn sent i livet. Det verste jeg visste var å være med flere av venninnene mine samtidig, for alt de snakket om var ungene sine og hva de gjorde/ikke gjorde.
   Selv er jeg bevisst på å snakke om annet en ungene når jeg er med barnløse venner. En vet aldri om de er barnløse av valg eller om de sliter for å få barn.

   En ER like mye verdt uten barn som med barn. Ingen tvil om det! Og ikke la NOEN få fortelle deg noe annet Emma. God klem fra meg.

 3. villkatta said:

  Det er sunt å vere litt skrullete 😉 Eg tykkjer ofte guten gjer så mykje søtt og så mykje som er verd merksemd. Og får det litt rare blikket frå mannen som ikkje alltid skjønar kva som er så søtt kvar gong eg kviner «nommen sjåååå dååå»!

  Det er som å vere forelska. Rett og slett forelska, med sommarfuglar i magen og eit småskrullete smil i kvardagen 😉

 4. Dette må være noe av det beste blogg inlegget jeg har lest noen gang! Er du skrullete så er jammen jeg det også. Jeg kjenner meg igjenn i alt du skriver. Når vi er «skrullete» er vi bare utrolig stolt av barna våre, noe som kjennetegner en god mor. Fortsett å vær skrullete du, det har jeg tenkt! 🙂 Barnløse venninner burde være glad på dine vegne, samtidig som du blir glad på deres vegne over ting i deres liv. Slik at det går litt begge veier. Bittebær er jo kjempesøtt! Og bææææ. Synes folk som overser barn som prøver å være artige for dem framstår som sær og kjedelig :p

  • Hei Brita.
   Tusen takk, det var godt å høre 🙂
   Ja, ikke sant bittebær er søtt?

  • Jeg må få lov til å komentere en setning her. Du skriver: «Barnløse venninner burde være glad på dine vegne, samtidig som du blir glad på deres vegne over ting i deres liv.»
   Jeg tror ikke du forstår eller vet (jeg HÅPER ikke du vet) hvordan det er å være barnløs og ønske seg barn over alt i verden. Nå vet jeg ikke om det er tilfelle med venninnen til Casa Kaos her, men jeg skriver bare fra et generelt synspunkt.

   Du skrev at de barnløse venninnene bør være glad på dine vegne…vet du hvor vanskelig det er, og hvor motstridende de følelsene er? La meg prøve å forklare:
   Du sitter hjemme på n’te året etter utallige forsøk på å få barn, med ENDA en blendahvit graviditetstest i fanget. Så ringer først den ene venninnen din og gledesstrålende proklamerer at de venter barn…igjen. Etter at du har fått stammet fram et gratulerer og har lagt på med unskyldningen at middagen brenner seg, så ringer venninne nr 2 og bare MÅ fortelle og klage over at poden har gått på do alene og det er tiss og bæsj over hele badet.. Igjen klarer du å vri deg høflig ut av samtalen og når røret er lagt på så renner tårene og alle følelsene river og sliter i deg.

   Klart du er glad på venninne 1 sine vegne! Du unner henne det av hele ditt hjerte, det er bare det at du så fryktelig gjerne skulle vært den som kunne ringe rundt og juble.
   Klart du forstår venninne 2 sin frustrasjon over et grisete bad, men det er bare det at du så utrolig gjerne ville byttet bort det meste i livet ditt for å få vaske tiss og bæsj fra badet der DITT EGET barn har griset.

   Så det er lett å si «vær glad på andres vegne», men før en vet hva som bor i den personen av følelser og lengsel bør man kansje gå en runde eller to med seg selv?

   (Sorry Casa Kaos at jeg tar litt over her, men jeg BRENNER for å fortelle om ufrivillig barnløshet, og hva det gjør med mennesker. De aller fleste tenker ikke over at en litt utilsiktet komentar kan såre mer en tyve piler, jeg er bare for å fortelle: Tenk en gang ekstra. Er du SIKKER på at venninnen uten barn syns det er gøy å høre om podens siste middag?
   Og jeg (som VIRKELIG har vært der på ufb siden) har selv trødd i klaveret etter jeg fikk barn, så det gjelder meg selv også. 🙂

   (Og ‘bittebær’ VAR søtt!! *smelte*)

   • Det skjønner jeg veldig godt, Hilde. Jeg har heldigvis ikke opplevd å være ufrivillig barnløs. Men jeg kan virkelig forestille meg hvor sårt det må være.
    Nå prøver jeg, så langt det lar seg gjøre, å la barna være igjen hjemme når jeg skal møte mine barnløse venner. Ikke bare for deres del, men for min egen også. Det er faktisk veldig deilig å snakke om alt annet enn barn av og til. Men når barna er med, tar de mye av oppmerksomheten min.
    Nå er min venninnen veldig frivillig barnløs, men hvis jeg hadde visst at hun ønsket seg barn, og strevde med å få det, ville jeg nok ha håndtert situasjonen på en helt annen måte. Det har med respekt for hverandre å gjøre.
    Hvis dine venninner visste hvor mye du strevde med å få barn, syns jeg rett og slett det var veldig ubetenksomt av dem å ringe deg og fortelle disse tingene.
    Uansett er jeg veldig glad på dine vegne når jeg leser at du nå har blitt mamma 🙂
    Gratulerer så mye!

    • Tusen takk for det! 🙂
     Jeg forstår veldig godt andre siden også altså, jeg er nok bare VELDIG farget av alle årene hvor jeg lengtet og ønsket. 🙂
     Jeg er veldig lykkelig over å få være like «skrullete» som de fleste mammaer 😀 og har selvsagt de fineste guttene i verden. 🙂

     Du vet, av og til når det er noe man brenner for så renner det litt over av og til. *flau* og for meg er det så viktig å fortelle om ufrivillig barnløshet slik at folk KAN forstå litt mer og tenke seg to ganger om. 🙂

     • Ikke vær flau for det. Kjempefint at du er engasjert! Setter stor pris på at du deler dine tanker med oss. Man trenger på ingen måte være enig med meg for å kommentere her.
      Og…du har faktisk fått meg til å tenke…

 5. Det er det som er det fantastiske ved å ha barn og barnebarn når den tid kommer. Å se de små tingene som viser utvikling. Da glemmer man slitet som også er der og nyter øyeblikkene som gir så mye glede!!! Kos deg videre og vær litt skrullete!!

 6. Herlig å lese. Kanskje er vi litt skrullete, vi mammaer, men jeg elsker i så fall å være skrullete:)

  Takk for fin blogg. Du skriver gjenkjennbart!

  • Takk for det, Mammadamen.
   Nei, det er vel nesten ikke til å unngå.
   Det følger ofte ei stor skrulle med det å bli mamma 🙂

 7. Godt å lese at vi er flere slike skruller! Joda jeg vet da godt at de andre i verden ikke syns mine barn er fantastiske, de er nå som barn flest. Men jeg er helt tussete forelsket i akkuratt mine og det har jeg tenkt å fortsette med også!

 8. Linda C. Hagen said:

  Når jeg har vært på treningssenteret i en aerobic-time eller noe sånt, og døren går opp og inne kommer barnepasseren med barnet mitt på armen, da blir jeg såååå stolt over at alle kan se at JEG er den heldige mammaen til det fantastisk søte barnet! Jeg vet at de andre ikke tenker slik som meg, sikkert, men jeg blir i allefall kjempestolt! hehe, så jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver. 🙂

  • Ha ha. Ja det kjenner jeg godt igjen.
   Se se! Dette er mine barn. Er de ikke helt fantastiske?
   🙂
   Og så stolte vi blir da, når noen smiler og gidder å diller litt med dem.

 9. Divamamma said:

  Hahaha! Ler så tårene triller her! Kjenner meg så godt igjen i sånne rare situasjoner!! Haha!!!

 10. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Eh…skrullete….næh…kan du ikke mene… ??(&#»%/)=/)=
  Ikke spør meg om å være skrullete ??
  Bare forbokstaven..
  Har du begynt å «glemme» ting du skulle ha gjort også ?
  Ja, skrullete etter å ha fått barn, det er tingen det 🙂
  Som å få kontakt fra andre som du sier, for at andre skal se på dine barn….
  Ikke noe nytt fenomen….
  Det er jo bare slik det er det.
  Jeg er «blitt så «skrullete», at jeg kan finne på å ta vaskepulver i kjøleskapet ??
  God idè….not !!
  Å lete og lete etter bilnøklene, som du har i hånda….
  Bare spør meg du, så får du høre erfaringer…..he….he…..

  • Om jeg har begynt å glemme ting? Oh yes. Hele tiden!
   Har ikke satt vaskepulveret i kjøleskapet ennå. Men har lagt bilnøklene der 😉

 11. He he – godt å se at vi er flere i samme «klubb»! Nå er mine barn ganske store, men jeg er fortsatt ganske «tuppete». Legger fortsatt merke til slike små, søte ting som småtassene gjør. Jeg kan da ikke være den eneste som «flørter» med lillemann i handlevogna i nabo-kassakøen?

  • Man slutter kanskje aldri å være skrullete når det gjelder barna våre. Jeg håper i hvert fall ikke det. Godt å høre at du flørter med lillemann i nabokøen også 🙂
   Men du, jeg må bare få tipse deg om at jeg har flyttet bloggen nå, til casakaos.no. Denne siden blir snart lagt ned. Så hvis du vil fortsette å følge kaoset, må du bli med over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: