En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Brutal barnehage

”Neeeeeeiiii! Neeeeeeiiiiiii! Villikke villikke villikke!”

Første dag i ny barnehage

Lillemann bukter seg som en liten slange mens lederen prøver å fri meg fra grepet hans. Først veldig varsomt med lovnader om at de har ballbinge inne i klasserommet. Deretter prøver hun forsiktig å dra han løs. Til slutt må vi i fellesskap åpne de hvitknokede fingrene rundt halsen min med makt. Jeg snur meg og går. På vei ut døra, ser jeg meg tilbake og møter Lillemanns blikk gjennom glassdøra til klasserommet. Han har sluttet å gråte, underleppa skjelver og han ser på meg med store, røde, våte øyne. Det blikket kommer jeg aldri til å glemme. Aldri!

Jeg kjemper i mot trangen til å løpe inn i klasserommet, røske til meg gutten min og ta ham med meg hjem igjen. Men jeg tvinger meg ut døra. Lukker den bak meg. Setter solbrillene godt foran øynene og drar hjem.

Dette var i september i fjor. Første dag i ny barnehage.

I dag har vi vært på sommeravslutning. Se for deg noen og tjue unger proppfulle av sukker, gira på Mikke Mus og Spider Man, løpende rundt med foreldrene på slep.

   

”Se mamma, se”.

Lillemann vil vise meg den store båten han har malt. Og favorittleken. Og den kule boken om dinosaurer med underbukser. Han vil vise meg hvor han spiser lunsj. High five til alle kompisene. Og så må lillesøster vises frem. Ingen er så stolt av henne som Lillemann.

Her skulle det være et bilde av en hjemmebakt to-etasjers togkake, minimuffins og cakepops. Men siden jeg glemte hele sommeravslutningen (og ikke kan bake) ble løsningen Svampe Bob og Hello Kitty-kjeks og Mikke Mus-sjokolade fra nærbutikken.

Spanske barnehager har en helt annen filosofi rundt hvordan barna skal innkjøres.  Vi var innom barnehagen og så oss om før vi skrev han inn. Som bekymret mor, snuste jeg rundt, spurte og grov, med den holdningen at dette nok ikke var bra nok for min lille arveprins.

”Hvor mange innkjøringsdager har dere?”

Lederen ser på meg med et spørrende blikk. ”Innkjøringsdager? Hva mener du?”

”Nei altså, hvor mange av de første dagene skal jeg være med”.

”Ingen”.

”Ingen?”

”Nei, vi gjør det ikke på den måten her”.

Jeg bestemte meg for at hit skulle han ikke. Så vi gikk. Men etter å ha undersøkt praksisen til alle de andre aktuelle barnehagene, måtte jeg krype til korset og ringe tilbake. Det måtte da gå an å få til en avtale.

Jeg fortalte lederen om hvordan vi gjorde det i Norge, at vi har tre innkjøringsdager der foreldrene er med. Og at jeg mente det var den beste måten å gjøre det på. Jeg trengte kanskje ikke tre dager, jeg kunne godt gå med på to.

”Beklager. Det er ikke sånn vi gjør det her”.

”Nei vel. Så dere tror det er best for barnet å bli revet gråtende ut av armene til foreldrene og plassert på en helt ny og fremmed plass med helt fremmede mennesker. Han er ikke to år en gang!”

Ja, det syns hun.

I dag, nesten ett år senere, kunne jeg konkluderte med at han ikke har tatt skade av den særdeles brutale starten. Arrene har grodd. Han hadde det som plommen i egget. Han var helt klart en del av gjengen, lekte med kammeratene sine og tøyset med de voksne. Stolt som bare en toåring kan være over å vise foreldrene hans sted.

Men til neste år er det på an igjen. Da blir Lillemann skolegutt. Her begynner de nemlig på skolen når de er tre.

Har dine barn begynt i barnehage ennå? Hvordan gikk det å levere de den første dagen?

Comments on: "Brutal barnehage" (26)

 1. Jeg får jo helt skrekken når jeg leser om ingen tilvenning og vil-ikke-hyling. Hos oss gikk barnehagestart kjempefint. Gutten begynte i barnehage da han var litt under året. Første dag var han der en halv time – time, sammen med oss. Da var det bare ett annet barn der, samt to ansatte. Den andre dagen var de tre barn, og vi gikk ut etter en halv time. Da vi kom tilbake etter en time, for å hente, ville han ikke dra. Slik har det egentlig vært siden. Men så skal de sies at jeg føler vi har vært veldig heldige med barnehagen. Familiebarnehage med mer enn nok ansatte, fast vikar-ordning, dyrehold, fokus på god og variert mat (de får alle måltider der). Simpelthen Heaven.

  • Det hørtes ut som en veldig bra barnehage. Vi hadde også Lillemann i familiebarnehage i Norge. Og det var helt fantastisk. Så jeg fikk litt sjokk da jeg kom ned hit.

 2. Såpass.. mener du at vi er for pysete i Norge når det gjelder innkjøring i barnehagen?

  • Nei, jeg mener egentlig ikke det. Jeg syns tre dagers innkjøring er helt fint. Og jeg skulle ønske jeg kunne fått det samme her. Men jeg tror heller ikke at barna tar skade av en tøff start. Jeg tror generelt at barna våre tåler mye mer enn vi tror. Og at de ikke tar skade av å kjenne på vonde følelser i ny og ne. Snarere tvert i mot.

 3. Oi, så grusom start. Håper skolestart blir bedre! Men, når det er sagt så tror jeg barna har godt av å begynne på skolen når de er tre år. Vi begynner alt for sent i Norge! Bra han koser seg nå da 😉

  • Jeg syns også vi begynner for sent i Norge. Men jeg syns kanskje tre år er litt lite. Fire år tror jeg hadde vært passe.

 4. Offff! Og jeg som gruer meg til innkjøringen i norsk barnehage, tross at dette er tredje gang vi tar for oss de tre dager og på fjerde dagen klager litt til de ansatte fordi det ikke er helt opp til standard (selv om det jo egentlig er det). Jaja, det går seg til!

  Louisa
  /bestof2sisters

  • He he. Tror aldri man blir vant med barnehagestart. Kanskje snarere tvert i mot. Jeg gruer meg allerede til å sende lillejenta mi til barnehagen i januar. Mer enn jeg gjorde med Lillemann.
   Men det er som du sier, det går seg nok til.

 5. Samme er det her, Italia. Bare levere ungen og gå! Jeg gjorde det med de to første, men hadde store problemer med å levere de seinere. Nest eldste har vi hatt problemer med helt til nå- slutta 3. Kl nå… Det er ikke gøy! Dermed når tredjemann skulle i barnehagen bestemte jeg meg for å gjøre det på » norsk måte» samme hva de sa! Nei de var nok ikke så blidebpå med de første dagene, men sannelig er det han det gikk best med! Sto på mitt jeg! Og det er jeg glad for!

  • Oj da. Det hørtes jo ikke bra ut i det hele tatt. Men barn er forskjellig. Og noen tåler det nok bedre enn andre. Nå har det gått fint med gutten min. Men jeg gruer meg veldig til å levere fra meg jenta mi. Hun er en helt annen type enn broren sin.
   Men så spennende at du bor i Italia. Hvordan er det? Har du bodd der lenge?

 6. Skole for 3-åringer? Tror jeg hadde tatt ungen under armen og reist rett tilbake til Norge!
  Men når det er sagt så lærer unger i Norge altfor lite, så kanskje det er noe i det å begynne tidlig… Men håper ikke det er «sitte rolig ved en skolepult»-undervisning de da snakker om.

  • Jeg syns også det er litt for tidlig å begynne på skolen når de er tre. Det er nok en del lek, men de sitter også ved pulten og lærer både å skrive og regne. Men det gjør de forsåvidt allerede i barnehagen også. Lillemann er to og et halvt, og har allerede lært både bokstaver og tall. Her er de tidlig ute!

   • Det later til noe usikkerhet angående pedagogisk innhold i skole for 3+. Det pedagogiske innholdet varierer fra land til land (m Kina som skrekkeksempel). I flere land starter skolen fra 3+ lekpreget, dvs at innholdet et konseptpreget, f.eks introduserer man geometriske figurer ved hjelp av dukker/Lego/puslespill og kaller formene for det de er: trekant, kvadrat, sirkel osv samtidig som man teller antallet, legger sammen, trekker ifra… Dette er det preoperasjonelle stadiet for tidlig, matematisk tenkning 🙂 om dere er usikre på det pedagogiske innholdet, spør: «hvilken pedagogisk filosofi bygger dere opplæringen på og hvor kan jeg finne pensum?» Enhver skole uansett form skal henvise til dette, ta en prat m rektor/styrer. På denne måten unngår vi synsing og viser ønske om å tilpasse oss skolens/barnehagen og gjør oss til positive aktører og samarbeidspartnere. Lykke til!

    • Takk for informativt svar. Du har nok helt rett i det du skriver, at mye av læringen foregår gjennom lek.
     Jeg skal nok undersøke litt mer til neste år, når skolestarten nærmer seg.

 7. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

  Med min eldste mann, Martin gikk det fint..noen dager med mamma`n på slep..
  fikk jeg beskjed om at det går fint dette mamma..(smelt)…
  men derimot verre, verst….enda verre med Hanne Sofie, snakk om innkjøringsfase.
  Jeg tror jeg nærma meg 2 uker før jeg «følte» jeg kunne gå «fra» henne med «god» «samvittighet».
  Det ble heldigvis bedre og bedre….med tiden….puh…
  når tuttemor skulle slutte, så var det ikke kjekt..da ville hun ikke gå….
  Lei seg for at hun måtte slutte :((….
  Skal «lillemann» begynne på skolen til høste, det var ikke for tidlig…
  men jo tidligere, jo bedre…er det ikke det man sier 🙂
  Ha en fin dag i sola 🙂

  • Ja, de er forskjellige. Noen syns det er helt ok å bli overlatt til seg selv i barnehagen, andre trenger lang tid på å bli trygge. Men det er jo et godt tegn at de ikke vil slutte da 🙂
   Lillemann kunne begynt på skolen til høsten hvis vi ville. Han fyller tre i slutten av november, og de kan begynne det året de fyller tre. Men siden han fyller så sent på året, kan vi også velge å vente til neste år. Og det kommer vi til å gjøre. Syns han er litt liten, selv om han helt sikkert hadde klart seg fint på skolen også.

 8. Dan R. Hagen said:

  Oi, begynner de på skolen allerede som tre-åringer i Spania? Det var jeg ikke klar over. Vi leker med tanken på å «prøve oss» i Spania, så dette var en verdifull tilleggsopplysning!

  Fin blogg forrestn 🙂

  • Ja visst gjør de det. De begynner egentlig det året de fyller tre. Men er de født siste halvdel av året, kan man vente til neste år.

   Hyggelig at du liker bloggen min. Stilig blogg du har og. Men du, snart far til sju? Er det virkelig sant? Bøyer meg i støvet. (bokstavelig talt, siden jeg ikke har vasket gulvene på snart to uker).

   • Dan R. Hagen said:

    Såpass ja, det var ganske tidlig synes jeg, men så er vi litt over gj.snittet glad i å ha barna hos oss også vi da kanskje 🙂

    Jo, takk for det du! Og jada, vi leker ikke business, den 7. er på vei og er ventet i begynnelsen av november, så det skal bli gøy! Du er forresten på mail´ern med kona (absolutthjemme.com) så du vet (nesten) hvem jeg er.. hehe…

    Kommer nok en mail el. fler fra meg også ang. Spania.

    Og pyttsann, hvem bryr seg vel om litt støv – kanskje litt ukomfortabelt når du bøyer deg ned i det – men man vender seg til det meste…

 9. Barnehage nr1 gikk greit med tilpassing (3dager), og gutten savnet nok oss i starten ganske snart hadde han ikke tid til å si hade.

  Barnehage nr2 (vi flyttet). Hadde en rå tilpassing. vi hadde vært der noen timer to ganger før. Fikk beskjed om at tilpassing tar vi litt som det kommer, vi ser hvordan det går. Første dag vi var der fikk vi plutselig beskjed etter en halv time om at nå måtte vi gå, når vi protesterte, ble nærmest dyttet ut av lokalet mens gutten hylte. Og han fortsatte og hyle, og gråte, bite og slå. -Han ble aldri fortrolig med barnehagen. Han gikk fra å være en blid solstråle, til å bli en sint liten gutt som plutselig kunne sette seg ned å gråte, han orket ikke leke bare satt og var lei seg. Vi hadde så korte dager som vi greide, ofte ikke mer enn 4timer en periode. Etter 5mnd sa vi opp barnehagen og hadde han hjemme. Var villig til å si opp jobben min og spise havregrøt ikke sende gutten min til et sted der han mistrives så mye.

  Men vi fikk atter engang ny barnehage. Ordnet med barnevakt til lillebror (var da hjemme i permisjon). Og fikk beskjed om at om han trengte at jeg var der hele dagen en uke var det greit. Om vi brukte 3uker på tilpassing var det også helt ok.Heldigvis gikk det greit, og et år etter har vi igjen fått tilbake en blid gutt full av fantestreker.

  Om få dager begynner lillebror også i barnehage. Kan ikke si annet at mor er både spent og nervøs….

  • Oj. Stakkar lille. Det kan ikke ha vært en bra barnehage! Godt å høre at han trives der han er nå.
   Og lykke til med lillebror. Det går sikkert bra. Skal han i samme barnehage som storebroren?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: