En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Aldri lov bort en hest

”Hest! Hest! Hest!”

Lillemann ligger på bakken og hamrer de små knyttnevene i asfalten. Det er et stort hvitt merke på butikkveggen foran ham etter softisen han sekunder tidligere kylte inn i veggen. Isen har allerede begynt å smelte og lange, hvite striper renner nedover veggen før de slipper taket helt nederst der veggen bøyer seg innover, og drypper det siste stykket ned på asfalten.

Jeg forbanner meg selv for at jeg aldri lærer. Jeg MÅ ikke love ting jeg ikke er hundre prosent sikker på at jeg kan holde! MÅ ikke love!

Vi begynte å snakke om det allerede kvelden i forveien. At vi skulle ri på hest i dag. Etter en veldig slitsom og stressende uke, tenkte vi at vi skulle fine på noe gøy i helgen. Noe koselig med hele familien. Så leste jeg at det skulle være middelalderfestival i La Nucia, en liten, koselig by en times kjøring fra der vi bor.

Jess, middelalderfestival it is! Forslaget ble enstemmig vedtatt. Mannen min og jeg skulle gå rundt blant alle bodene og impulsshoppe ting vi egentlig ikke trengte. Stegutten på elleve, som er hos oss på sommerferie, skulle skyte med pil og bue. Lillesøster skulle se på gjøglere. Og Lillemann ville ri på hest.

Da Lillemann sovnet inn kvelden før, var det med et forventningsfullt smil om munnen. Han skulle ri på hest!

Skuffelsen var stor da vi etter en drøy times biltur med ødelagt klimaanlegg kom til stengt festival. Det var ikke ett menneske å se i gatene. Ensomme røde og gule vimpler hang fra hustakene. Store boder stod side om side på fortauene dekket av blå plast. Et stort telt var slått opp i parken. Gapestokken stod klar på torget.

Slem mamma.

”Hest”, ropte Lillemann og så på meg med store øyne.

”Ja, kjære deg. Du skal få ri på hest. Jeg lover.”

De åpner vel snart, tenkte jeg. Vi setter oss på en kafé og spiser is mens vi venter.

”Si, si. Seis. Six!”. Kelneren var tydelig irritert. Jeg spurte når festivalen åpnet og han svarte klokken seks i kveld. Hæ, sa jeg. Han gjentok svaret. Klokken seks i kveld? Ja, klokken seks i kveld. Er du helt sikker? Ja, selvfølgelig var han helt sikker. Han ristet på hodet og gikk inn i kafeen sin.

Jeg så på Sjur. Han hadde mistet underkjeven, og jeg kunne formerlig se hvordan hjernen hans arbeidet på spreng bak bekymringsrynkene. Vi visste begge hva dette betydde. Hvis ikke Lillemann fikk ri på hest, ville hele verden gå under.

”Hest. Hest”, mol Lillemann med softis i panna.

”Ja, du skal få ri på hest”.

Jeg var litt mer nølende i stemmen nå.

”Men vet du hva? Vi må kjøre litt til først. Så skal vi ri på hest”.

Lillemann så på meg med store øyne. Kjøre mer? Nei, det ville han da aldeles ikke. Nå hadde han ventet helt siden i går kveld. Han ville ri på hest nå!

To minutter senere sitter jeg på kne og plukker softiskjeks fra butikkveggen. Jeg unngår å møte blikket til gjestene da jeg reiser meg og kaster den knuste kjeksen i søppelbøtta. Tar en sprellende Lillemann under armen og går mot bilen.

Mundo Mar ligger bare noen få kilometer unna. De har neppe hester der, det er et vannland med fisker, men kanskje det virker som avledning.

”Vil du se på stor fisk”, spør jeg og snur meg mot baksetet.

”Nei, hest!”

”Vil du ikke se på stor fisk som danser? Og som har ball på nesa”, spør jeg og undrer meg over hvordan så små føtter kan sparke så hardt i seteryggen.

Resten av dagen ser vi på sjøløver, delfiner, pingviner, seler og fisker i alle slags farekombinasjoner. Lillemann koser seg, men kommer med jevne mellomrom innom hesten.

Jeg vet ikke hvor mange is jeg foret Lillemann med den dagen. Men tror du han glemte hesten for det? Aldeles ikke.

Da klokken nærmer seg hjemreise er det på tide å slippe bomben. Det blir ingen hesteridning i dag. Hesten er syk. Hesten er ødelagt. Hesten har aua i magen.

Jeg stålsetter meg. Men akkurat da. På vei mot bilen. Inn mellom buskene. Hva får jeg øye på, om ikke en rosa plast-flodhest. Jeg øyner et lite håp. Kanskje…

”Lillemann! Kom skal du få ri på en rosa flodhest”, roper jeg med all den entusiasmen jeg klarer å oppdrive.

Lillemann kommer løpende, får øye på den rosa flodhesten og hviner av glede.

”Jaaaaa, heeest”, roper han og springer på de små føttene sine over sanden mot det rosa dyret.

Puh! Der ble dagen reddet.

Denne gangen hadde jeg flaks, tenker jeg i det jeg slukker lyset til en lykkelig liten gutt som ligger på ryggen i senga si med beina viftende i været og babler om hester. Neste gang… Vel, jeg håper det ikke blir noen neste gang. For nå skal jeg slutte å love ting før jeg er helt sikker på at det blir noe av.

Har du lovet barna ting du ikke klarte å holde? Og hvordan gikk det?

Comments on: "Aldri lov bort en hest" (22)

 1. Linda C. Hagen said:

  Hehehe, så bra det ble en «løsning» til slutt, da:) Jeg har også lært å ikke love ting jeg ikke vet om jeg kan holde. Når vi er på et morsomt sted for eksempel, sier barna, «kan vi dra hit i morgen også»? «Nei, ikke i morgen» sier jeg men neste gang. «Neste gang» er jo når som helst og det er godt nok for barna.

  • Ja, neste gang er et bra svar.
   Eller, en annen dag. Eller senere.
   Man lærer stadig nye måter å formulere seg på for å unngå slike episoder 🙂

 2. Å ja, den leksjonen lærte vi tidlig. Ikke introdusere aktiviteter nesten før de er der. Det kan skje så mye, lilleduden kan blant annet ha migrene og da kan han ikke brukes til «noe hyggelig med familien» – men insisterer likevel. Sånne smeller forsøker vi å unngå.

  Tror ikke det finnes en familie som ikke har gjort på leggen med løfter som ikke kan holdes.

  • Det tror jeg du har helt rett i. Vi har vel alle gått på en smell der. Men nå har jeg lært! (Tror jeg…)
   Men uff, så slitsomt det må være med migrenen til din lille. Både for han og for resten av familien. Har lest litt om det på bloggen din. Tar han noe for det? Og virker det?

 3. Hvorfor må de mene så mye disse små?!

  Godt dere ble reddet i siste liten av en rosa «hest».

 4. villkatta said:

  He he godt dykk fant ein «hest» ja 😉

 5. Det har vel hendt en gang eller to, og da har jeg måtte si sannheten. Men mine var såpass store at de tok det ganske bra 🙂

  • Det var godt å høre. Og så kommer det ofte litt an på dagsformen. Skjer dette på de verste dagene, er det verdens undergang. Men skjer det på en god dag, kan jeg komme unna med det.

 6. anette eggen said:

  Elsker måten du skriver på, du har fått deg en ny fast leser!
  Og en rosa flodHEST, er vel like god som en annen hest 🙂

 7. Kristiane said:

  Ååå, MundoMar! Gode minner fra der og Aqualandia fra bardommen 🙂 Håper jeg får anleding til å ta med barna mine der en gang 🙂
  Elsker hvordan du skriver, du får virkelig frem sannheten ved å være foreldre, stå på!

  • Tusen takk, Kristiane. Så fint at du liker det jeg skriver 🙂
   Ja, Mundo Mar og Aqualandia er noen fantastiske parker. Jeg håper også du kommer deg dit med barna.
   Har du mange?

 8. Jeg må alltid smile når jeg leser bloggen din. Et lite tips om dere ikke allerede har vært der er Rio Safari i Elche. Man får ikke ridd på hester der, men man får ridd på kameler! Vi leide hus i Torrevieja i fjor sommer, og da var vi innom dyreparken. Helt fantastisk plass som var like morsomt for oss voksene som for datteren vår. Vi skal nedover igjen om 3 uker, og da står det kamelriding på programmet igjen 🙂

  • Kan man ri på kamel der? Det har jeg ikke fått med meg. Har vært der et par ganger, men har ikke sett noe til kamelridning.
   Det hadde jo virkelig reddet dagen 🙂

   • Vi fikk ihverfall ridd der i fjor sommer. Betalte 5 euro, og fikk ri i omtrent ti minutter tenker jeg. Det er muligens ikke noe bedre å love bort en kamel enn en hest, så jeg håper virkelig at vi får ridd på kameler der i sommer også, for det har nemlig jeg lovet. Kjente jeg ble litt småsvett nå *smiler* Kanskje du kan hjelpe meg med noe du som er litt bedre kjent enn meg? Vet du om det er noen plass i nærheten av Torrevieja hvor man kan leie vannscooter? Vi fant ingenting sist vi var nedover, og har så lyst til å prøve det 🙂

    • Det er definitivt ikke bedre å love bort en kamel enn en hest 😉
     Vet ikke om noe konkret sted der man får leie vannscooter. Men regner med man får leie det på flere av strendene. Prøv på bystranda.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: