En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Endelig sommerferie…?

Gradestokken viser 35 grader i skyggen. Svetten renner der jeg løper etter Lillemann, som løper etter en kattunge, som løper fortvilet rundt under bordene og prøver å finne et skjulested.

”Ikke kast lekebiler på katten”, roper jeg etter Lillemann i det han bøyer seg ned under det innerste bordet i restauranten. Katten sitter klemt inn mot hjørnet. Den kaster et kjapt blikk på meg i det jeg løfter en hylende Lillemann horisontalt opp etter buksebaken, og jeg syns jeg ser et glimt av takknemlighet i de gule øynene.

Det er sommerferie og vi har alle gledet oss til to uker charterferie på familievennlig hotell med svømmebasseng og barneklubb.

Vi står opp klokka seks hver morgen. Lister oss med myke knær rundt i hotellrommet så vi ikke vekker Sjur som har hatt nattevakt. Tar med oss et par bananer og noen kjeks ut og setter oss ved svømmebassenget. Bare to timer til frokostserveringen åpner. Bakken er våt etter natten.  Solsenger, bord og stoler står lenket fast inntil veggene. Lillemann løper rundt. Nattens oppsamlede energi må brukes.

Gå, gå, gå. Hele dagen.

Lillesøster har så vidt lært seg å gå hvis jeg holder henne. Og nå vil hun ikke annet. Gå, gå, gå. Hele tiden. Det verker i ryggen der jeg tusler krokbøyd bak henne og holder henne i hendene. Hun løfter hvert bein høyt opp og setter det vinglete ned med svingete knær.

”Nachspiel på vårt rom!” En norsk ungdomsgjeng slentrer høylydt forbi på stien som går mellom hotellene. Nachspiel nå, tenker jeg og gjesper. Klokka halv sju? At de orker!

Halvannen time senere har frokostserveringen åpnet og Sjur våknet. Vi hiver i oss noe å spise, for nå er ungene utålmodige. De vil bade.

Jo, Lillemann. Du må spise frokosten din!
Lua har han for øvrig plukket ut selv…

Resten av formiddagen tilbringer vi ved svømmebassenget. Noe kaldt å drikke, musikk på ørene og en god bok, sa du? Nehei. Det hører fortiden til. Her går formiddagen med til å hindre en turbogutt i å ta av seg armringene i vannet, sørge for at lillesøster ikke krabber ut i vannet etter storebror, passe på så naboen ikke får håndkleet innsmurt med saftis eller badebagen full av vann. Blåse på skrubbsår, løpe på do med Lillemann, for å oppdage halvveis at det er for sent, passe på å få i de små kroppene nok veske, og trøste lillesøster som gråter fordi storebror er stor og får lov til så mye mer enn henne.

Sov nå!

Sovetid. Endelig! Klokka er 12. Vi pakker sammen og løper inn til det kjølige hotellrommet. Fire, blå øyne forsvinner langsomt bak tunge øyelokk. Vi har fri! Nå skal vi først ta en kjapp en på balkongen, kanskje et glass hvitvin etterpå, beina på bordet og en bok. Er vi heldig har vi halvannen time på oss.

Halvannen time senere våkner vi sammenkrøllet i fotenden av dobbeltsenga. Sjur i halvveis knestående med det ene beinet på gulvet.

Klask! En fot i panna etterfulgt av en utrolig irriterende barnelatter. Sjur og jeg ser på hverandre. Vi sovnet visst vi og. Pokker og.

Da er det bare seks timer å slå i hjel før leggetid. Vi stressbader litt til i bassenget, dusjer og gjør oss klar til middag. Jeg spiser kald lasagne etter jeg har løpt etter Lillemann og reddet alle kattene på restauranten. Etterpå går vi litt i gatene. Jeg vil se på klær, Sjur vil se på golfutstyr. Lillemann og lillesøster vil alt og ingen ting. Jeg lengter tilbake til hotellet og airconditionen. Prøver å starte en krangel med Sjur, men han gidder ikke.

Sånn kunne sommerferien vår ha blitt. Sånn har den vært tidligere. Men sånn skal den ikke bli i år. I år har vi tatt grep, og funnet på noe helt revolusjonerende og nytt:

Vi skal på campingtur til Gjøvik!

Siden vi ikke har campingvogn, har vi leid hytte. Gjett om vi skal kose oss hele familien. Stå opp til fuglekvitter. Slå opp campingbordet utenfor hytta og spise god, gammeldags campingfrokost med ferske rundstykker fra i går og jordbærsyltetøy.

Mmm, gress. Det har vi ikke i Spania.

Vi skal fiske, samle kongler, leie tråkkebåt og bade i Mjøsa. Vi skal leie sykkel og sykle innover i skogen. Kanskje får vi øye på et rødbrunt ekorn, eller en harepus. Duften av nyslått gress der vi ruller rundt på plenen mens forskrekkede kuer står og glor. Breking i det fjerne som vekker til live lykkelige minner fra mine barndoms somre på Toten.

Når klokka nærmer seg middagstid, tar Sjur frem grillen og serverer brente pølser i harde brød. Så koser vi oss hele ettermiddagen med spill og regler. Stikker bort på lekeplassen en tur. Lillesøster husker mens Lillemann hopper i trampolina. Blir med på stolleken i hovedhuset.

Lykkelige barn.

Etter barna har lagt seg, finner vi fram vinflaska og diskuterer livets underfundigheter i solnedgangen. Mens vi sitter med beina på bordet og koser tær.

Jess! Denne sommeren skal bli bra.

Hva skal du gjøre i sommer?

Comments on: "Endelig sommerferie…?" (21)

 1. Her har vi bilferie! Byr på noen utfordringer, men så langt (dag tre av tolv) har vi foreldre bare kranglet to ganger, så da må en vel være fornøyd? 😉

 2. villkatta said:

  He he dette innlegget minna meg om turen vår til Mallorca tidlegare i år! Første ferie med born var eit lite sjokk til systemet 😉

  Resten av sommaren skal me vere heime, bortsett i frå nokre dagar i Krakow på bryllaupsreise. Småen skal vere med, så me får sjå korleis dette går! 😉

  • Heller Krakow enn Mallorca, spør du meg. Har funnet ut at byferie er mindre mas med små barn enn charterferie.
   Og du…lykke til med bryllupet i helga 🙂

 3. Vi skal kanskje en uke til ei hytte på Tjøme. Ellers har barna vært på hytta i Odda sammen med pappaen sin, ellers har vi vært hjemme.

  • Åh, Tjøme… Der var jeg flere somre da jeg var barn. Helt fantastisk! Ellers er absolutt ikke hjemmeferie å forakte heller.
   Uansett, ha en fin sommer 🙂

 4. Vi skal på charterferien du beskriver, for første gang, med våre fire barn, hvor av 3 under 5. – kan bli farlig lik….

 5. Anniken Nesje said:

  Hehe! Gleder meg til å høre om det ble like idyllisk som du håper. 😉

 6. Hehe, bra skrevet – som alltid! Når eg les dette er eg nesten glad for at vi droppa charterferien i år (med ei jente på 1,5 år og ein gutt på 3,5 år). Istaden har vi heimeferie der vi nyttar nærområdet sine attraksjonar og aktivitetar. Kjekt det og!
  God campingferie!

  • Hjemmeferie hørtes faktisk veldig koselig ut. Det kunne egentlig jeg tenke meg og.
   Kanskje til neste år.
   Ha en fin sommer 🙂

 7. Åh herregud som vi ler, jeg og mannen min, av din gjenfortelling fra syden. Vi kunne ha skrevet det selv! :tørkertårer:
  I år har vi hatt sprutregncampingferie i 14 dager….

  • Ha ha. Så gøy å høre 🙂
   Men sprutregncampingferie i 14 dager? Grøss. Det gikk plutselig opp for meg at det kan regne hele ferien vår og…

   • Nå MÅ jo snart sommeren komme! Ellers blir det nok noen artige blogginnlegg av det, hehe.

 8. Linda H said:

  Når man har fått barn, begynner man plutselig å lure på hva i all verden som er vitsen med sommersanger som denne!

  Plutselig kjenner man seg ikke igjen i det hele tatt, hehe. Men det er jo uansett mest hektisk i småbarnsperioden, da, og særlig hvis man har flere. Selv har jeg desverre ikke overskudd til fler enn den skjønne gutten vi har. Beundrer dere som får flere! Respekt 😉

  • Takk, Linda. Ja, det er tøft med to. Og jeg beundrer de som har tre eller flere. Men man får det nå til på ett eller annet vis 🙂
   Den sangen der er jo den ultimate sommersang. Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne sitte nedpå berget og se utover havet. Og bruke sommeren til å surfe, stå på vannski og bade…
   Men det blir sikkert fint med campingferie og.
   Ha en fin sommer 🙂

 9. Her blir det utprøving av Charterlivet, for første gang. Sammen med barn (2 og 5), og mannfolket. Jeg er sjeleglad for at jeg har en uke ferie igjen når jeg kommer hjem.
  Ellers er Danmark min foreløpige favoritt med små barn. Allt er jo innen rekkevidde der.

  • Lykke til. Det kommer sikkert til å gå helt fint 🙂
   Danmark er et supert land å feriere i med små barn. Det hadde jeg nesten helt glemt. Takk for tipset !

 10. Mesteparten av tiden blir nok brukt hjemme, tenker jeg.
  Så blir fantasien satt på en prøve.

  God ferie, god tur og lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: