En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

I dagens oppslag i VG, blir foreldre advart mot å la barn under to år begynne i barnehage.

VG tirsdag 31. juli 2012

I artikkelen sier psykologspesialist Joachim Haarklou at barn under to år har det best hjemme. Professor i psykologi, Lars Smith, mener småbarn er sårbare for barnehage før de fyller to år fordi de går gjennom en viktig tilknytningsperiode fra de er ti måneder til to år. Førsteamanuensis i pedagogikk, Christian W. Beck, sier til VG at det er et stort sosialt eksperiment når 80 prosent av alle norske ettåringer går i barnehage.

Jeg kjenner jeg får en klump i magen når jeg leser slike uttalelser. Jeg valgte nemlig å sende Lillemann i familiebarnehage da han var åtte og en halv måned gammel. Den vurderingen tok jeg på bakgrunn av flere ting. Blant annet at han var tidlig utviklet og mer moden enn sine jevngamle. Han var sosial og aktiv og jeg innbilte meg i hver fall at han hadde godt av å være med andre barn.

Men den viktigste grunnen var at både faren og jeg følte at vi ikke klarte å ta skikkelig vare på sønnen vår. Vi var helt utbrent og hadde verken energi eller overskudd til å gi han den oppfølgingen og omsorgen han trengte.

VG tirsdag 31. juli 2012

Etter barnehagestart fikk jeg hentet inn litt energi, og det tok det ikke lang tid før jeg begynte å kose meg sammen med lillemannen min. Og for første gang følte jeg denne morsfølelsen og morslykken som alle snakket om.

Jeg vet det ikke er ideelt å sende åtte måneder gamle barn i barnehage, men for oss var dette den beste løsningen. Både for oss foreldre og for gutten vår.

Med snuppa mi på 15 måneder, er det derimot helt motsatt. Hun er mye senere utviklet og er mer sjenert og skeptisk til fremmede. Ikke på langt nær så sosial som storebroren. Hun kommer jeg ikke til å sende i barnehage før tidligst over nyttår. Kanskje venter jeg helt til neste høst. Hun har det uten tvil best hjemme hos meg, samt noen dager hos dagmamma. I tillegg er livssituasjonen min en helt annen nå, og jeg har lyst til å ha henne hjemme.

Konklusjonen er vel at ideell alder for barnehagestart er individuelt. Ikke bare med tanke på barnas alder. Barnas modenhet og hvordan familien takler det å bli flere, må også tas med i betraktningen

I dag er Lillemann en meget sosial, trygg og selvsikker to og et halvt-åring som ikke viser noen tegn til å ha blitt skadet av å ha startet i barnehage lenge før ekspertenes anbefalte oppstartsalder.

Til slutt lurer jeg på en ting i forhold til Christian W. Becks sitat om at det er et stort sosialt eksperiment at 80 prosent av alle norske ettåringer går i barnehage. Jeg bor i Spania. Spanske mødre har maks tre måneders mammaperm, alt ettersom hvor de jobber. Her er det helt vanlig med tre måneder gamle babyer i barnehagen. I tillegg er det ofte flere barn per voksen, og færre ansatte med utdannelse. Betyr dette at Spania og alle andre land med tilsvarende permisjons- og barnehageordninger ødelegger barna sine?

Eller kan det være slik at et godt og trygt hjem med masse kjærlighet er det viktigste, og at det veier opp for tidlig barnehagestart?

Hva mener du er ideell alder for barnehagestart? Tror du ettåringer tar skade av å begynne i barnehage?

Har du forresten fått med deg at jeg har flyttet bloggen? Nå ligger den på casakaos.no. Stikk innom hvis du vil følge meg fremover. Denne siden blir nemlig snart lagt ned.

Comments on: "Har jeg ødelagt sønnen min?" (9)

 1. Heisann.
  Lagd et innlegg om samme sak i dag jeg og…

  http://reisemamma.com/2012/08/01/provosert/

  Barn har sikkert godt av å være mere hjemme når de er under to, men det er jo ikke alle som har den muligheten. Så da blir det barnehage og det går nok bra. satser på at det blir folk av våre barn og 🙂

  • Bra innlegg du hadde skrevet på bloggen din! Og du har helt rett. Det er ikke alle som har mulighet til å være hjemme med barna lenger enn foreldrepermen. Og da blir det ekstra sårt å lese slike saker som denne.

   Men du, jeg har flyttet bloggen min til nytt domene. Nå er jeg på casakaos.no. Så hvis du vil være med videre, må du bli med over. For denne siden blir lagt ned snart.

 2. Jeg tror det skal mye til for å skade et barn, og å overlate det til kvalifisert pedagogisk personell i en institusjon som er laget for å gi barn omsorg kan i hvert fall ikke høre til de verste overgrepene. Jeg har helt sluttet å høre på slik informasjon, som ikke har annen virkning enn å skape stressede foreldre med dårlig samvittighet.

  • Du har helt rett, Ylvalia. Barn tåler mer enn vi tror. Vi burde lukke øynene for slike påstander.

   Men du, jeg har flyttet bloggen min til nytt domene. Nå er jeg på casakaos.no. Så hvis du vil være med videre, må du bli med over. For denne siden blir lagt ned snart.

 3. Jeg mener også at barn ikke bør begynne før de er 2 -3 år i bhg! Og de bør ikke ha full plass mens de er så små som 1 åringer.
  Min begynner i bhg 50 %nå og han er 2 år. Glad vi bare skal ha han der 50 % ..

  Flott innlegg 😉

  • Hei Silje.
   Ideelt sett så burde man kanskje vente til de er to år. Men alle har ikke mulighet til det. Ellers er det kanskje noen som blir bedre foreldre av å ha barna i barnehagen også?
   Men tror du barna blir skadet av å begynne i barnehagen for tidlig?

   Men du, jeg har flyttet bloggen min til nytt domene. Nå er jeg på casakaos.no. Så hvis du vil være med videre, må du bli med over. For denne siden blir lagt ned snart.

 4. Divamamma said:

  Etter å ha jobbet i barnehage selv har jeg alltid sagt at barn har ikke godt av å starte i bh som årsgamle. Eldste gutten vår var nesten 3 år når han startet. Men lille tassen startet som ett åring. Da hadde jeg ikke mulighet til å være hjemme. Ser ikke at det er noen forskjell på de… Begge er trygge og flotte rampe troll;)
  Man kan inne høre på «alle andre»… Man må gjøre det som er best der og da, ut i fra de forutsetningene man har:)

  • Helt enig med deg. Man må gjøre det som er best for sine barn, seg selv og sin familie. Det er så mye som spiller inn.

   Men du Divamamma, jeg har flyttet bloggen min til nytt domene. Nå er jeg på casakaos.no. Så hvis du vil være med videre, må du bli med over. For denne siden blir lagt ned snart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: