En mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips

Garasje-gribber

Jeg fikk et glimt av henne da jeg kom ut på trappen. Hun kjørte sakte forbi huset mitt med nedrullet vindu. De rødoransje neglene trommet over rattet. Sølvgrått hår var samlet i en knute ganske høyt opp på bakhodet. Hun kikket på meg gjennom mørke solbriller. Munnen var stram og rødmalt.

Jeg hadde sett bilen hennes tidligere samme dag. Sirkulerende rundt i nabolaget. Mørke vinduer.

Fem minutter senere kom en mørkeblå Saab snikende rundt svingen ved huset vårt. Også denne bilen med nedrullet vindu på førersetet. Nok en dame. Omtrent samme alder som den andre. Men blikket som møtte meg fra dette bilvinduet var mer flakkende. Det målte meg fra topp til tå. Startet med håret mitt, nedover den blå skjorta, olaskjørtet og ned til sandalene før det fór samme veien opp igjen. Videre saumfarte det huset mitt, boden, innkjørselen og plassen utenfor.

Idet den blå Saaben forsvant rundt svingen i andre enden av gata, kom den mystiske damen med solbriller gående. Men nå uten solbriller.

«Næmmen. Se her a gitt. Skal dere selge alt dette?» Hun huket tak i meg i det jeg gikk ned inngangstrappen med nok en eske med kjøkkenutstyr.

«Ja, alt skal vekk», smilte jeg.

«Jeg gikk bare helt tilfeldig forbi her jeg, skjønner du. Men jøsse navn så mye fint du har her a».

Jeg smilte høflig til henne mens jeg lurte på om hun trodde jeg ikke kjente henne igjen fra de fjorten gangene hun hadde kjørt forbi huset vårt i løpet av den siste timen. Selv om hun hadde solbriller på.

«Du har kanskje ikke åpnet ennå», spurte hun og diltet etter meg bortover innkjørselen mellom bord og hyller fulle av alt mellom himmel og jord.

«Nei, vi åpner om en halv time. Men du kan bare se deg om og ta med deg det du vil ha», sa jeg og humret for meg selv.

Damen lyste opp. Neste gang jeg kom ut døra med en eske, løp de rødoransje neglene erfarent over gamle bilderammer og treskulpturer fra Afrika. Nesten som klør.

Jeg solgte livet mitt i helga på garasjesalg. Huset vårt her i Stavanger, solgte vi for et par uker siden. Overtakelsen var i går. Men forrige helg solgte vi altså alt som var igjen etter alle Finn-annonsene. Hele livet, stablet utenfor huset. I esker, i hyller, på bord og på bakken.

Trekanthylla Sjur kjøpte på Youngstorget for 20 år siden. Tronen til katten min, Frida, som jeg insisterte på at hun måtte ha, men som hun ikke har brukt én eneste gang. Slalåmskiene mine, en gammel platespiller, hagemøbler, bøker og filmer, presskanner, brødristere, kopper og kar, skåler og fat.

Det var tungt, men litt deilig også. Jeg er veldig nostalgisk, så jeg har en tendens til å ta vare på altfor mange ting, altfor lenge. Nå må jeg innrømme at vi allerede har kjørt ett flyttelass ned til Spania. Og vi har stuet et rom hos svigers til randen. Men resten skulle altså vekk.

Solbrilledama kom i full fart over gårdsplassen med hendene fulle av ting og tang.

«Jeg skal ha den her», stotret hun andpustent og rakte frem en trebolle.

«Og disse», sa hun og satte to tallerkener og en kakeform foran meg på trappa. Hun kikket seg over skulderen.

Og der, over steingjerdet kom damen i Saaben springene.

«Jasså. Du er her allerede», sa hun uten å se på solbrilledama.

«Jeg trodde ikke de startet salget før 12 jeg. Det var det som stod i avisa», sa hun.

«Men nå som du allerede har begynt å plukke ting, så kan vel jeg begynne og da», sa hun og så på meg.

«Sett i gang», sa jeg og slo ut med armene.

Etter de hadde saumfart alt som stod ute, samlet de to damene seg nederst ved trappa. De flyttet vekten rastløst fra det ene beinet til det andre, nesten som dyr. De stod på tå for å se hva som var oppi eskene jeg kom ut med.

To garasjesalg-alfahunner. De kjente gamet. De visste hva de ville ha.

Etter hvert flyttet de seg oppover trappen. Trinn for trinn. Plutselig ble jeg møtt i døra av damen i Saaben. Neste gang, da jeg kom ut med en gammel veggklokke, stod hun i yttergangen og strakte hals innover i huset. Da jeg kom inn igjen, holdt hun begge hendene i dørkarmen og lente hele overkroppen innover.

«Har du mye her inne, eller», spurte hun og snuste i lufta og nesten været innover i huset.

«Du kan bare gå inn og…» Hun brukte to sprang inn til kjøkkenet.

Ute gikk rivalinnen urolig rundt og kikket rundt hjørnene.

«Har du sett hun andre?»

«Hun gikk inn», sa jeg.

Solbrilledamen åpnet munnen i et gap og blottet tennene. Hun la fort hånden flatt over leppene og sperret opp øynene.

«Du kan bare gå inn du og».

Da jeg kommer inn blir jeg stående og se på dem en stund. De vet ikke at jeg står der, lent inntil veggen i gangen utenfor kjøkkenet med armene i kors og et forundret smil på leppene. Jeg kan ikke tro mine egne øyne. To damer i 60-årene fyker rundt på kjøkkenet som to virvelvinder. River opp skap og skuffet. Dytter og knuffer med spisse albuer. Saab-damen røsker i hjørneskapet. Får det ikke opp. «Faen», roper hun mens hun tar et godt tak i håndtaket og drar til så store tjafser med hår faller ut av hårknuten og klistrer seg til den svette tinningen.

Nei, ærlig talt.

Etter å ha forklart dem at det er barnesikring på utvalgte dører og skap, og at de må være litt forsiktige, lusker de til slutt ut. Tar med seg byttene sine, betaler og går hvert til sitt. Glade, men ikke fornøyde. Skulle gjerne hatt kloa i det den andre fikk også.

Og hvordan det gikk med salget da vi endelig åpnet? Jo, kjempebra! Vi fikk solgt det meste. Resten ga vi til Frelsesarmeen. Nå eier jeg nesten ingen ting. Og det kjennes helt herlig. Bortsett fra at jeg merker en sykt sterk trang til å dra på shopping.

 

Har du  fått med deg at jeg har flyttet bloggen? Nå ligger den på casakaos.no. Stikk innom hvis du vil følge meg fremover. Denne siden blir nemlig snart lagt ned.

 

 

 

Comments on: "Garasje-gribber" (1)

  1. Marianne Soo Jin Saltvedt said:

    🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: